Πολιτισμός

Υπάρχει ζωή στον πλανήτη…Τέχνη / Η Art Athina δίνει τον τόνο μιας νέας εποχής στο χώρο του πολιτισμού 

Η τέχνη είναι «δείγμα ελευθερίας και ευτυχίας» και μετά την τριετή αγρανάπαυση η ευτυχία και η χαρά της τέχνης επέστρεψαν. Το ζήσαμε την περασμένη Πέμπτη στις προετοιμασίες και το απολαμβάνουμε από χθες ως τη Δευτέρα. Η Art Athina 2022 είναι γεγονός με εκατοντάδες εικαστικούς καλλιτέχνες να μας περιμένουν στα περίπτερα των γκαλερί στο Ζάππειο Μέγαρο. Η Art Athina είναι πιο  ουσιαστική πολιτιστική διοργάνωση που φιλοξενεί το Ζάππειο τα τελευταία χρόνια. Μια επιλογή που κάθε χρόνο δικαιώνεται

Στην παρουσίαση της φετινής Art Athina η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου με την καλλιτεχνική διευθύντρια και ψυχή της διοργάνωσης Σταματία Δημητρακοπούλου

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Αrt Athina. Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου.
Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής -για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες. Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks,  συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids’ Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Ένα Ιστορικό έργο στη γκαλερί Έρση 

Ένα σημαντικό έργο που κάθε φιλότεχνος θα ήθελε να δει και να θαυμάσει. Είναι ένα ιστορικό πολυθεματικό έργο που ζωγράφισαν τη δεκαετία του 1950 οι Αλέκος Κοντόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Αχιλλέας Απέργης, Γιώργος Μαλτέζος, Γαβριέλα Σίμωση και Κώστας Αντύπας. Όλοι τους ήταν μέλη της πρώτης καλλιτεχνικής ομάδας που συγκροτήθηκε μεταπολεμικά των «Ακραίων».

Η Κάλια Αϊδίνη, καλλιτεχνική διευθύντρια της γκαλερί Έρση, παρουσιάζει την πίσω πλευρά του πίνακα με τα ονόματα των καλλιτεχνών.

Στην ενότητα Art Athina All Year Round που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππει

Γκαλερί Σκουφά

Ο Γιώργος Χαδούλης και τα υπέροχα βάζα του στη γκαλερί Σκουφά

Η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη και οι μάγισσες της. Μαζί με το ζωγράφο Νίκο Παπαδημητρίου

Ο Γιάννης Καλλιγάς της γκαλερί Σκουφά στα άνθη της Τίνας Καραγεώργη

Το  Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.
Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο αυτό,  η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Kalfayan Galleries

Πάνος Τσαγκάρης » All of me is you» στη γκαλερί Kalfayan 

Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους  δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19. To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω Διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε μια υβριδική λύση με το συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Ιλεάνα Τούντα

Η ακούραστη κ. Ιλιάνα Τούντα φροντίζει για όλα στο στήσιμο του περιπτέρου.

Το έργο της Εύας Μήταλα «The sense of completely out of potential»

Οι συμμετέχουσες αίθουσες στο πρόγραμμα της Αrt Athina για το 2022 στις επιμέρους ενότητες έχουν ως εξής:

Main
Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου.
Συμμετέχουν οι: a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi – yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries

Τεχνοχώρος

Στον Τεχνοχώρο η Ηλέκτρα Δουμά , παρουσιάζει το πανέμορφο έργο του φίλου Γιώργου Πανταζή 

Η γωνιά του Τεχνοχώρου με τα έργα της Μάγδας Αστέρη

Ο Πέτρος Δουμάς με ωραίο στιλ στο έργο του παλιόφιλου Στάθη Βατανίδη, η έκθεση του οποίου έρχεται οσονούπω

Highlights
Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο.
Συμμετέχουν οι: Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi), Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kyiv), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Kyiv), Zeller van Almsick (Vienna)

Anna Pappas Gallery

Η γκαλερί της Μελβούρνης κάθε χρόνο δίνει το παρόν στην Art Athina. Φέτος με το έργο του Poka-Yio

 Alibi Gallery

Το έργο Behavioural Strategies της Μάρως Φασουλή, σε πρώτο πλάνο στη γκαλερί Alibi

Feature
Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό. Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες και η οποία επέλεξε τις παρακάτω αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh), Bianca D’Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (San Francisco), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce  Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico).

Γκαλερί Έκφραση

Μια μικρή συλλογή έργων του Νίκου Παπαδημητρίου, στην Έκφραση της Γιάννας Γραμματοπούλου. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει στην έκθεση «Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3» που θα παρουσιασθεί στην Έκφραση από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το έργο του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Τζουλιάνο Καγκλή

Η διοίκηση του ΠΣΑΤ δουλεύει αρμονικά κι αγαπημένα για το καλό του κλάδου. Η φωτογραφία μιλά από μόνη της η πρόεδρος Γιάννα Γραμματοπούλου με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Καρτάλο. Η φωτογραφία μπροστά σε έργα του Κορνήλιου Γραμμένου που χάσαμε τόσο αναπάντεχα.

The Blender Gallery

Η Blender gallery παρουσιάζει κεραμικά από την έκθεση «Shapes Of Stories» που λειτουργεί ως τις 20 Οκτωβρίου και μια σειρά από NFTs σε μια εικονική γκαλερί.

Projects
Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους σε μια ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022. Συμμετέχουν: Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA Trust, The Intermission x Balice Hertling

Design
Σην κατηγορία Design, οι γκαλερί Αntiqua και Carwan παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους, ενώ οι designers Objects Of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνται την ομαδική έκθεση Conversations on Domesticity με τους διεθνείς designers:  David / Nicolas Eleni Vernadaki, Faye Toogood FormaFantasma FOS,  India Mahdavi, Karl Monies, Objects of Common Interest Older Studio, Paul Matter, Philippe Malouin, Polina Miliou, Sabine Marcelis, Sigve  Knutson, Soft Baroque, Valentina Cameranesi.

Αστρολάβος

Στο περίπτερο του Αστρολάβου με τη ζωγραφισμένη καρέκλα της Έλενας Παπαδημητρίου να εντυπωσιάζει.

Με το έργο «Άνοιξη» συμμετέχει στην έκθεση η Ισμήνη Μπονάτσου

Χρόνια συνεργάτιδα του Αστρολάβου η Αριάδνη Βιτάσταλη παρουσιάζει το έργο της «The Wave»

Eleni Koroneou Gallery

Δύο φωτογραφίες της Χριστίνας Δημητριάδη και ένα ζωγραφικό έργο της Tamina Amadyar στη γκαλερί της Ελένης Κορωναίου.

Καλιφόρνια, έργο της Ειρήνης Ευσταθίου

Talks
Σε συνεργασία με εικαστικούς θεσμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα Talks φιλοξενεί συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Μέρος του προγράμματος είναι και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Alam Gallery

Για πρώτη φορά στην Art Athina με τη γκαλερί Alma ο αγαπημένος φίλος παλαιόθεν Νίκος Κασκούρας.

Κι άλλος φίλος στη γκαλερί Alma, ο Τάσος Μισούρας με ένα πολύ ενδιαφέρον έργο.

Η ευγενέστατη Κατερίνα Μερτζάνη με τη δική της συμμετοχή στην Alma.

Η ανάπαυση της γκαλερίστριας! Η Μαρία Αλμπάνη της Alma κατάκοπή μετά από ώρες δουλειάς παίρνει μια ανάσα με φόντο το έργο του Κώστα Παπανικολάου

Zina Athanassiadou gallery

Γκαλερί Zina Athanassiadou και σε πρώτο πλάνο δουλειά του Κωστή Βελώνη


 Πρόγραμμα ομιλιών

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
Eυαισθήσια στον Tόπο, και Συσχετισμοί
Μια πρακτική των Τεχνών, παγκοσμίως
Δύο συζητήσεις σε συντονισμό της Μαρίνας Φωκίδη, επιμελήτριας και θεωρητικού τέχνης, Αθήνα

Περί Τεχνών Καρτέρης

Μαριάννα Κατσουλίδη με τον κόσμο των παραμυθιών μας, η Ιωάννα Αλεξανδρή με το τρένο της φαντασίας και η Χριστίνα Καλογεροπούλου με την πανοπλία ενός αρμαντίλλο μας υποδέχονται στη γκαλερί Περιτεχνών Καρτέρης

Μιλένα Δημητροκάλη στην ΠεριΤεχνών

Όντως οικογενειακές στιγμές για τη Μαρίνα Στελλάτου με φόντο τα έργα της. Χαρές στην Περιτεχνών Καρτέρη

 18.00-19.00
Α. Μουσειογραφώντας το Παρόν στις Νότιες Παρυφές της Ευρώπης 
Συζήτηση με τον Luca Lo Pinto, καλλιτεχνικό διευθυντή, MACRO-Museum of Contemporary Art of Rome (Ιταλία) και τον Manuel Segade, διευθυντή, CA2M Centro de Arte Dos de Mayo (Ισπανία).

Λόλα Νικολάου

Για μια ακόμη φορά η δουλειά της Χριστίνας Σαραντοπούλου μας εντυπωσίασε. Εδώ η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει την εγκατάσταση της σε επισκέπτες της γκαλερί της Λόλας Νικολάου. Πάντως όταν αυτές οι σφαίρες περιστρέφονται στον άξονά τους σε ταξιδεύουν σε μια άλλη διάσταση.

Τη δική του γλώσσα και σημειογραφία παρουσιάζει στη γκαλερί της Λόλας Νικολάου ο Γιώργος Ξένος. Ανήκει στους αγαπημένους μας καλλιτέχνες.

Συνάντηση και αμοιβαία εκτίμηση: η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού με το ζωγράφο Γιώργο Ξένο

19.30-20.30
Β. Φουάρ Σύγχρονης Τέχνης και Παλιές/Καινούργιες Αγορές στη Μεσόγειο (μέρος 2)
Συζήτηση με την Anissa Touati, καλλιτεχνική διευθύντρια, Paris Internationalè, τη Σταματία Δημητρακοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια, Art Athina και τον Jerome Pantalacci, καλλιτεχνικό διευθυντή, Art-o-Rama. Δεύτερο μέρος συζήτησης στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των φουάρ Art-o-rama και Art Athina.

citronne

Βάνα Ξένου με ένα έργο μεγάλων διαστάσεων (δεξιά) πάντα με κέντρο τη γυναίκα παρακολουθεί τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία, όπως τα έχει πλάσει η φαντασία. Στο βάθος έργα του Πάνου Χαραλάμπους από την ενότητα «Αρχείο Καπνού». Μια ενδιαφέρουσα παρουσία από τη Citronne gallery.

Ζωγραφικά έργα του Γιάννη Αδαμάκου και γλυπτά του Γιώργου Λάππα.

Γκαλερί 7

Τα κεραμικά γλυπτά του ταλαντούχου Θωμά Μπερτόλη εντυπωσίασαν για μια ακόμη φορά στη γκαλερί 7.

Χαρακτικά της Βασιλικής Λευκαδίτη δεξιά και αριστερά έργα του Χρήστου Μαρκίδη, από την τωρινή του έκθεση στη γκαλερί 7

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
13.00-14.00
Πολυφωνία και κοινωνική αλλαγή στο MOMus
Συζήτηση με τη Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών & MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Sianti Gallery

Πολύ αγαπησιάρικα τα βλέπω τα όργανα της τάξης στο εντυπωσιακό έργο του Χρήστου Αντωναρόπουλου. Πιασμένα χεράκι χεράκι ε κάτι καλό είχε στο μυαλό του ο Χρήστος

Ο Γιάννης Βαλυράκης από το νέο αίμα της ελληνικής ζωγραφικής. Ένα ακόμη έργο εμπνευσμένο από τα ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης.

Χαρά και εργασία από τον Παναγιώτη Σιάγκρη. Πολυπράγμων και ανήσυχος από τους σταθερούς συνεργάτες της Sianti Gallery

Εκ νέου συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με το ζωγράφο Χρήστο Αντωναρόπουλο, στη Sianti gallery. Προφανώς θα συζήτησαν και την προ πανδημίας επιθυμία του δημάρχου για την τοποθέτηση σε δημόσιο χώρο ενός εντυπωσιακού έργου που είχε εκτεθεί στην τελευταία δια ζώσης Art Athina

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου
18.00 – 19.30
Ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου στο πλαίσιο της Art Athina
Συζήτηση με την Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Art Athina, Μαρίνα Βρανοπούλου, διευθύντρια, Γκαλερί Δυό Χωριά, Νίκο Ερηνάκη, Διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ποιητή, και τον Αριστείδη Λάππα, εικαστικό. Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020-2022). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για 5η  χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break.

Genesis Gallery

Και μετά από δέκα ώρες τρέξιμο ο Γιώργος Τζάνερης χαμογελά. Γι αυτό τον αγαπούν και οι συνεργάτες του, φαίνεται και στη φωτογραφία άλλωστε.

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου και ο Γιώργος Τζάνερης υποδέχονται τη ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού.

Ένα από τα δύο έργα που παρουσιάζει στην Genesis ο Κωνσταντίνος Έσλιν

Film & New Media Space
Πρωτοπόροι της Ελληνικής Video Art των δεκαετιών 80′ & 90′
Ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina.
Συμμετέχουν οι: Μιχάλης Αρφαράς, Κατερίνα Θωμαδάκη και Μαρία Κλωνάρη, Γιώργος Λαζόγκας, Μίλτος Μανέτας, Πανδώρα Μουρίκη, Νίκος Ναυρίδης, Μαργαρίτα Οβαδία, Μαρία Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Άρης Προδρομίδης, Μάνθος Σαντοριναίος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Κώστας Στρατουδάκης, Παναγιώτα Τζαμουράνη, Μάκης Φάρος, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

CUBE

Την ατομική έκθεση του φίλου Κώστα Παναγιωτακόπουλου, παρουσιάζει η γκαλερί της Πάτρας Cube. Μας υποδέχονται ο καλλιτέχνης και η ψυχή της CUBE Λιάνα Ζωζά.

Το χρώμα γιορτάζει. Δύο ακόμη έργα του Κώστα Παναγιωτακόπουλου

Art Athina X Daata
Video διεθνών καλλιτεχνών σε συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα για video & NFT, Daata.
Συμμετέχουν οι: George Barber, Petra Cortright, Jeremy Couillard, Leo Gabin, Trulee Hall, Jibade-Khalil Huffman, Keiken, Tuomas A. Laitinen, Maria Mahfooz, Eva Papamargariti, Jess Johnson & Simon Ward.

Art Athina Pavilions
Για πρώτη φορά, η Art Athina παρουσιάζει την κατηγορία Art Athina Pavilions. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Art Athina 2022, συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

Γκαλερί Παπατζίκου

Η Βίκυ Παπατζίκου με το Γιάννη Ζιώγα, καθηγητή της Σχολής καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Γιώργος Κατσάγγελος, Μαρία Παριανού και Δήμητρα Σιατερλή

Η Βίκυ Παπατζίκου υποδέχεται στο περίπτερο της γκαλερί τον υφυπουργό  Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλακη

NFT
Η έκθεση Vomitorium του εικαστικού ντουέτου Felix & Gabe παρουσιάζει τέσσερις νέες εκδόσεις έργων, αποκλειστικά σε μορφή NFT. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Art Athina από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για βίντεο και NFT, Daata, επεκτείνοντας περαιτέρω τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο φορέων. Η παρουσίαση αποτελείται από τέσσερις νέες ολογραφικές κάρτες με χαρακτήρες εμπνευσμένους από την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Οι ολογραφικές κάρτες είναι συλλεκτικές και προέρχονται από την ομώνυμη 3D ταινία του ντουέτου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 στον χώρο The Kitchen της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στο Ίδρυμα LUMA, Westbau. Το πρώτο σετ καρτών κυκλοφόρησε από την Daata τον Ιούνιο του 2022. Το Vomitorium διεξάγεται σε συνεργασία με την γκαλερί David Lewis.

Roma Gallery

Η γκαλερί Roma παρουσιάζει μια εγκατάσταση του Γιώργου Τσακίρη, καθηγητή στη Σχολή καλών Τεχνών στο ΑΠΘ.

Ο Kostis (Τριανταφύλλου) σε ένα από τα έργα τπυ στη Roma gallery. Οι αστραπές έπεσαν μετά τη φωτογράφιση.

Art Prisma

Με μια ωραία έκθεση μας ήρθε από τον Πειραιά η Art Prisma. O Πέτρος Καραβέβας για μια ακόμη φορά «έκλεψε» βλέμματα.

Με μερικά έργα από τη σειρά χωρίς τίτλο ήρθε στην Art Athina ο Ευάγγελος Παπαγιάννης. Λάτρης της αφηρημένης ζωγραφικής ασπάζεται την άποψη «…η ζωγραφική είναι αισθητική. εκφράζει συναισθήματα, δεν τα απεικονίζει αλλά τα απαυγάζει». Στη φωτογραφία με τη Νατάσα Θωμάκου της ArtPrisma

Μια εντυπωσιακή σύνθεση στην ArtPrisma του Σωτήρη Αδριανού

Βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη
Το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη είναι ένας καινούργιος θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση. Για το φετινό, πρώτο βραβείο, η Art Athina συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
 Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για το βραβείο είναι: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Είμαστε λιώμα μετά από πέντε ώρες ορθοστασίας, για αυτό ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον κι ας πάμε για ένα εσπρεσάκι. Η performance της ξεκούρασης από τους Τάσο Μισούρα και Γιώργο Χαδούλη μετά το στήσιμο των εκθέσεων τους στην Art Ah

 art22.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας