Κόσμος

Νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, με το Ιράν σε ρόλο μεσολαβητή

 Χρίστος Καλουντζόγλου
Το Ιράν διαβίβασε μία ειρηνευτική πρόταση Ευρωπαίου ηγέτη στο Κρεμλίνο, αλλά αρνείται να κατονομάσει τον αξιωματούχο αυτό, γράφει το Al Jazeera, είδηση που εκπλήσσει τόσο για τις ατραπούς που επιλέγει η διπλωματία, όσο και για τη χρονική συγκυρία.

Την ώρα που το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει περάσει στην αντεπίθεση στην Χερσώνα, η Μόσχα κλιμακώνει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους με όπλο το φυσικό αέριο και οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έρχεται στο προσκήνιο η πληροφορία για ειρηνευτική πρωτοβουλία Ευρωπαίου ηγέτη, με μεσολάβηση της Τεχεράνης!

Η φωτογράφηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν δίπλα στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο και πιθανότατα στη συνάντηση αυτή παραδόθηκε στους Ρώσους η ευρωπαϊκή ειρηνευτική πρόταση, σύμφωνα με το Al Jazeera. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή πρόταση δόθηκε στον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσι και τη μετέφερε στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με είδηση που μεταδόθηκε νωρίς την Τετάρτη από το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISΝΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι πιθανότατα ο ηγέτης που έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημες πηγές.

«Είναι ιδέες που θα βοηθήσουν στην εδραίωση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τις μοιράστηκα με τον κύριο Λαβρόφ», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Μοχάμαντ Τζαμσίντι, στενός συνεργάτης του Ιρανού προέδρου, έγραψε το Twitter ότι ο Αμιραμπντολαχιάν είχε στα χέρια «μια ειρηνευτική πρωτοβουλία και ένα σημαντικό μήνυμα» από «κορυφαίο δυτικοευρωπαίο ηγέτη».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν ανέφερε ποιος Ευρωπαίος είχε την πρωτοβουλία, ούτε αποκάλυψε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης, αλλά είπε πως περιλαμβάνονται κάποιες ιδέες για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τους αιχμαλώτους πολέμου.

Ο πρόσφατος βομβαρδισμός γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο προκάλεσε φόβους για πιθανό πυρηνικό δυστύχημα και κινητοποίησε την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έστειλε ειδικούς στην περιοχή. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα γύρω από τη Ζαπορίζια.

Αφότου εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το Ιράν έχει γίνει κομιστής μηνυμάτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αρκετές φορές, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι Ιρανοί αναλαμβάνουν τον ρόλο του μεσολαβητή διαβιβάζοντας στο Κρεμλίνο ένα μήνυμα από την Ευρώπη.

Η επίσημη θέση του Ιράν είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και να αρχίσει διάλογος, ενώ παράλληλα αρνείται να καταδικάσει την ρωσική εισβολή. Κατά την Τεχεράνη η αιτία του προβλήματος είναι οι επεκτατικές τάσεις του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ καθώς κλιμακώνονται οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Μόσχα έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην Τεχεράνη, διευρύνοντας τις εμπορικές σχέσεις, κάτι που τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφτηκε τον Ιούλιο την Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του και τον ανώτατο πολιτικοθρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αμιραμπντολαχιάν και ο Λαβρόφ συζήτησαν επίσης την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο επιμένει ότι θέλει εγγυήσεις πως θα επωφεληθεί από τα οικονομικά ανταλλάγματα που προβλέπει η συμφωνία αυτή.

«Η Ρωσία υποστηρίζει την  ανανέωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η συμφωνία αυτή πάγωσε με αμερικανική πρωτοβουλία, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018 και επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, η οποία απάντησε εντείνοντας τις ενέργειες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, που επιμένει πως έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιράν είναι η κατάσταση  στο Αφγανιστάν, την Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας