Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ

Με την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, συνεχίζεται σήμερα η αντιπαράθεση για την υπόθεση των υποκλοπών ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας ταυτόχρονα όλοι μαζί σκόπιμα στο απυρόβλητο το πραγματικό σκάνδαλο που μόνο το ΚΚΕ έχει αναδείξει από την αρχή. Δηλαδή, όλο το άθλιο πλέγμα κοινοτικών Οδηγιών, νόμων και διακρατικών συμφωνιών, το οποίο έχουν συνδιαμορφώσει και διαφυλάττουν ως «ιερό και όσιο», γιατί ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, γενικεύει το «φακέλωμα» και θωρακίζει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.
Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εύλογο είναι ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα. Ποιοι ήταν οι λόγοι παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και εάν από τον ίδιο… κινδυνεύει η Εθνική Ασφάλεια.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρης, πριν δύο 24ωρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε με τον πιο κυνικό τρόπο ότι «ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις»!

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προσδιοριστεί για τις 11 π.μ. και θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει σύμφωνα με έγκυρες πηγές την ανάγκη αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών και «γκρίζων» περιοχών της ΕΥΠ και υιοθέτησης ξεκάθαρων κανόνων για την λειτουργία της υπηρεσίας οι οποίοι όμως δεν θα μειώνουν την δυνατότητα να επιτελεί το κρίσιμο εθνικό της έργο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και θα καλέσει τα κόμματα να σεβαστούν το απόρρητο των σχετικών διαδικασιών.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν παράλληλα πως αν ο πρωθυπουργός προκληθεί από την αντιπολίτευση για το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων θα επιστρέψει το γάντι αναφερόμενος σε υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πάντως ότι “καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να καλέσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται, καθώς και εάν τελικά έχει χρησιμοποιήσει άμεσα ή έμμεσα η κυβέρνηση το Predator.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ πάντως σε κάθε ευκαιρία κρατά αποστάσεις από την Κουμουνδούρου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στη ΝΔ και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι: “Αυτές οι αποκαλύψεις δε φέρνουν πιο κοντά εμένα στον κ. Τσίπρα όπως λένε τα παπαγαλάκια της ΝΔ, αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο μοιάζουν οι δικές σας πρακτικές κύριοι της ΝΔ με πρακτικές που βίωσε ο λαός το 2015- 2019”.

Δήλωσε επίσης: “Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός. Είμαστε ένα κόμμα με ιστορία και παράδοση. Δεν κινόυμαστε α λα καρτ, σεβόμαστε το κράτος δικαίου και καταγγέλουμε όποιον το καταπατά, είτε λέγεται Τσίπρας και Καμμένος είτε Μητσοτάκης”.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέρριψε όμως προσωπικά στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την παρακολούθηση του, αφήνοντας αιχμές για ένα σχέδιο με στόχο τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Μίλησε ειδικότερα για παρακρατικό μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος “ήθελε σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέτυχε παταγωδώς”.

Από την άλλη το ΚΚΕ με γραπτό αίτημά του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει ζητήσει από την περασμένη βδομάδα την άμεση συνεδρίασή της, όπου εκτός από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, να κληθούν ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέας Εφετών Β. Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, καθώς και όποιος άλλος κριθεί αναγκαίο να κληθεί. Παράλληλα έχει ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να διερευνηθούν σε βάθος οι υποθέσεις τόσο του Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση έξι χρόνων από την παρακολούθηση των γραφείων της ΚΕ του ΚΚΕ. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ συμφώνησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παραπάνω υποθέσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει εκ νέου σύγκληση της Ολομέλειας για να αποφασίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ την Τετάρτη αναμένεται ξανά συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα κληθούν πρόσωπα που εμπλέκονται με τις υποκλοπές.
Με πληροφορίες από  topontiki.gr / 902.gr
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας