Κόσμος

Σάρα Μαρίν: Το who is who της Φινλανδής πρωθυπουργού που απασχολεί διεθνώς τα ΜΜΕ

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν αποτελεί ξεκάθαρα ένα από τα πρόσωπα των ημερών καθώς τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με τις… «ξέφρενες» στιγμές της προσωπικής της ζωής που κάνουν το γύρο του διαδικτύου μέσα από τα social media.

Ποια είναι όμως η Φινλανδή πολιτικός;

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1985 με την μητέρα της να εγκαταλείπει τον αλκοολικό σύζυγό της και να μετακομίζει σε άλλη πόλη. Η μητέρα της μετά τον χωρισμό της άλλαξε σελίδα στη ζωή της και μεγάλωσε την Σάνα με την σύντροφό της.

Στο σχολείο βίωσε πολλές φορές την απόρριψη επειδή είχε γονείς δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε και έκανε μάστερ στη Διοίκηση. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, τον Μάρκους Ράικονεν με τον οποίο παντρεύτηκε το 2020. Το 2018 απέκτησαν μία κόρη, την Έμμα.

Το 2006 εντάχθηκε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 2010 η Σάνα έφτασε στη θέση της αντιπροέδρου.

Συμμετείχε δυο φορές στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανεπιτυχώς το 2008, επιτυχώς το 2012. Στα 27 της χρόνια ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου στο Τάμπερε. Και πρόεδρος από το 2013 έως το 2017. Συμμετείχε σε δημοτικά και περιφερειακά όργανα, χωρίς να κρύβει ότι ο απώτερος στόχος της ήταν η εθνική αντιπροσωπία, όπου και εξελέγη το 2015 στα 30 της.

Τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Αντι Ρίνε. Και όταν εκείνος επί της ουσίας καθαιρέθηκε όταν η παράταξη των Κεντρώων απέσυρε την υποστήριξή της στο πρόσωπό του με αφορμή την αμφιλεγόμενη διαχείριση μιας εκτεταμένης απεργιακής κρίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες ενέκριναν την υποψηφιότητα της Σάνα Μάριν για την προεδρία του κόμματος και συνεκδοχικά για την πρωθυπουργία της Φινλανδίας.

Όπως είχαν δείξει οι άτυπες σφυγμομετρήσεις που διενεργούν τα ΜΜΕ, η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει θετικά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από μια τόσο νέα γυναίκα. Το έλλειμμα σε εμπειρία, το οποίο αντικειμενικά τη χαρακτήριζε, δεν θεωρήθηκε σοβαρό μειονέκτημα – εξάλλου στην αντίληψη των πολιτών αυτό αντισταθμίστηκε με τον δυναμισμό και τον «αναζωογονητικό φρέσκο αέρα» που έφερε μαζί της η Μάριν. Και εξυπακούεται πως τη στηρίζουν αναφανδόν οι φεμινίστριες, η Αριστερά, οι οικολόγοι και οι φιλόζωοι.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε στο στόχαστρο του τότε υπουργού Εσωτερικών της Εσθονίας Μαρτ Χέλμε και προερχόμενου από τον χώρο της ακροδεξιάς. Ο Χέλμε την χαρακτήρισε «νεαρή πωλήτρια» αμφισβητώντας την ικανότητά της να κυβερνήσει τη χώρα.

Τα σχόλια του όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν μια μίνι διπλωματική κρίση στις σχέσεις με την Φινλανδία η οποία όπως φαίνεται έληξε με την συγγνώμη που ζήτησε δια της διπλωματικής οδού το Ταλίν. Ο Χέλμε, αναφερόμενος στην 34χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, είπε χαρακτηριστικά:

«Φτάσαμε να βλέπουμε μια νεαρή πωλήτρια να γίνεται πρωθυπουργός και μερικές αμόρφωτες ακτιβίστριες του δρόμου να συμμετέχουν σε κυβέρνηση». Η δήλωση του ακροδεξιού πολιτικού προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στη Φινλανδία όσο και στην πατρίδα του Εσθονία, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του. Παρά τα εμπρηστικά σχόλια του ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του. «Είμαι πολύ υπερήφανη για τη Φινλανδία. Εδώ το παιδί μιας φτωχής οικογένειας μπορεί να σπουδάσει και να πετύχει τους στόχους του. Μια ταμίας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός», είχε γράψει τότε στο Twitter η Μαρίν.

Η επιλογή της να φωτογραφηθεί σε εξώφυλλο περιοδικού φορώντας ανοιχτό μπλέιζερ χωρίς κάποιο ρούχο από μέσα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις καθώς και ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, στη συνέχεια προκάλεσε η φωτογραφία της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, σε εξώφυλλο περιοδικού.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την φωτογράφιση για το περιοδικό Trendi στις 9 Οκτωβρίου του 2020 ήταν αρνητικές με αρκετούς να θεωρούν απρεπή την εμφάνιση για την πρωθυπουργό μιας χώρας.

Γρήγορα, όμως, υψώθηκε ένα κύμα συμπαράστασης για την Μαρίν με γυναίκες αλλά και άντρες να φωτογραφίζονται με παρόμοιο στυλ και να αναρτούν τις εικόνες στα social media με το hashtag #imwithsanna. Συγκεκριμένα ένας πρώτος απολογισμός είχε κάνει λόγο για 600 αναρτήσεις με το επίμαχο hashtag.

Όπως φαίνεται, η παρουσία της στην κυβερνητική σκηνή της χώρας της αναμένεται να διευρύνει την κλασική θεματολογία γύρω από ζητήματα πολιτικής.

banner-article

Ροη ειδήσεων