Ελλάδα

Η θρυλική θαλαμηγός «Christina O» πέρασε τον Ισθμό της Κορίνθου / ενοικιάζεται προς 850.000 ευρώ τη… βδομάδα! | Video

Η ιστορική και θρυλική «Christina O», η πανέμορφη θαλαμηγός που άνηκε κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση και η οποία φιλοξένησε στα καταστρώματά της από την οικογένεια Κέννεντι μέχρι τον Ουίνστον Τσορτσιλ πέρασε απο τον Ισθμό της Κορίνθου.

Η θαλαμηγός Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602), ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του Χριστίνας.

Μετά το θάνατο του Ωνάση η θαλαμηγός, βάσει της διαθήκης του, πέρασε από την κόρη του Χριστίνα το 1978 στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου για χρήση από τον εκάστοτε αρχηγό του κράτους. Πράγματι είχε πάρει το όνομα Αργώ και είχε χρησιμοποιηθεί μία και μόνο φορά από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.

Το σκάφος ουσιαστικά παροπλίζεται.

Ύστερα από 20 χρόνια αγοράζεται από τον εφοπλιστή Ιωάννη Παύλο Παπανικολάου και ανακαινίζεται αντί του αστρονομικού ποσού των 50 εκατ δολαρίων ώστε το 2001 αποκτά ξανά την χαμένη αίγλη του. Ιρλανδικών συμφερόντων πλέον το «CHRISTINA O.» προσφέρεται προς ενοικίαση στο διεθνές jet set.

Πιο πρόσφατο μεγάλο κοσμικό γεγονός που φιλοξενήθηκε στη θρυλική θαλαμηγό είναι ο γάμος του πρώην διάσημου μοντέλου Χάιντι Κλουμ με τον εκλεκτό της καρδιάς της κιθαρίστα των Tokio Hotel Τομ Κάουλιτζ τον περασμένο Αύγουστο στο Κάπρι της Ιταλίας παρουσία 120 καλεσμένων με το κόστος της τελετής να υπολογίζεται στα 3 εκατ ευρώ.

Με μήκος 99 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα, το γιοτ ενοικιάζεται για κρουαζιέρες προς 850.000 ευρώ την εβδομάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του mykonoslivetv.

Αρχικά ήταν φρεγάτα του καναδικού πολεμικού ναυτικού και συμμετείχε σε επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το σκάφος και το μετέτρεψε σε πολυτελή θαλαμηγό.

Σήμερα, 78 χρόνια μετά την ναυπήγησή του, το «Christina O», όπως πλέον είναι το όνομά του, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο. Μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα σε 18 καμπίνες και 42 άτομα πλήρωμα.

Η σουίτα 80 τετραγωνικών όπου ξεκουραζόταν ο Έλληνας κροίσος βρίσκεται στον επάνω όροφο, ενώ η σπειρωτή σκάλα με την επίχρυση κουπαστή την συνδέει με τις 18 καμπίνες που βρίσκονται στον κάτω όροφο και φέρουν ονόματα ελληνικών νησιών.

Ξεχωρίζουν το σαλόνι «Μαρία Κάλλας» με το πιάνο και τα πορτραίτα της Ελληνίδας ντίβας της όπερας και η βιβλιοθήκη «Winston Churchill» με πολυτελείς καναπέδες, πολυθρόνες και την προτομή του Άγγλου πολιτικού.

Τα πατώματα είναι στρωμένα με μάρμαρο, στους τοίχους βλέπεις αυθεντικά έργα των Renoir, Capuzzo, Warhol, ενώ τα σκαμπό του μπαρ είναι φτιαγμένα από δέρμα φάλαινας.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας