Βιβλίο

Νέο Βιβλίο: Laetitia Colompani «Η πλεξούδα» / γράφει η Ελισάβετ Τάρη

«Η πλεξούδα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Γαλλίδας Laetitia Colompani που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες.

Η Σμίτα, η Τζούλια και η Σάρα είναι οι τρεις πρωταγωνίστριες που ζουν η καθεμιά σε διαφορετική χώρα και ήπειρο και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Κατά κάποιον τρόπο όμως τις ενώνει ένα αόρατο νήμα που οι ίδιες δεν το ξέρουν. Στην Πλεξούδα διασταυρώνονται οι ζωές και η μοίρα των τριών αυτών γυναικών που δε θα συναντηθούν ποτέ.

Και οι τρεις ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στα στερεότυπα, ήθη και παραδόσεις για να κατακτήσουν την προσωπική τους ελευθερία. Ρισκάρουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους για να το κατορθώσουν. Τρεις γυναίκες δυναμικές που μόνο ως «ασθενές φύλο» δε λογίζονται.

Η Σμίτα στην Ινδία, η Σάρα στον Καναδά και η Τζούλια στην Σικελία πλέκονται από τη λογοτεχνική πένα της Λετίσια σαν τα μαλλιά μιας πλεξούδας. Στο τέλος η κάθε μια θα δώσει το δικό της στίγμα.  Θα τις αγαπήσουμε και θα τις νιώσουμε δικές μας. Θα μας πάρουν νοερά στον δικό τους κόσμο. Θα μπούνε στην καρδιά μας. Θα μας ακολουθούν ακόμα κι όταν τελειώσει το ταξίδι της ανάγνωσης.

Στον επίλογο του βιβλίου σε ένα ποιητικό κείμενο η συγγραφέας γράφει:

«Στις γυναίκες αφιερώνω τη δουλειά μου,

που ετούτα τα μαλλιά τις δένουν μεταξύ τους,

σαν ένα μεγάλο δίχτυ από ψυχές.

Σ’ αυτές που αγαπούν, γεννούν, ελπίζουν,

Πέφτουν και σηκώνονται χίλιες φορές,

Που λυγίζουν μα δεν υποκύπτουν.

Οι μάχες τους μου είναι γνωστές,

Μοιράζομαι μαζί τους τα δάκρυα και χαρές,

Ένα κομμάτι από μένα είναι καθεμιά απ’ αυτές».

Ένα βιβλίο, ύμνος στη γυναίκα που αγωνίζεται για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Η κάθε μια από εμάς θα βρει ένα κομμάτι του εαυτού της στις τρεις αυτές υπέροχες ηρωίδες της Κολομπανί.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.  Ένα βιβλίο που μιλάει απευθείας στην καρδιά μας.

Σίγουρα θα το απολαύσετε!

banner-article

Ροη ειδήσεων