Κόσμος

Η Ρωσία αυξάνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

Αξιωματούχος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αύξησε τις ροές προς τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης μέσω του αγωγού Turkstream.

Η πολιτική που ακολουθεί η Βουδαπέστη έρχεται κόντρα στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, με την Ουγγαρία να δείχνει πως αδιαφορεί για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα, με αφορμή την εισβολή του ρωσικού στρατού σε ουκρανικό έδαφος. Έτσι, η Ουγγαρία διατηρεί αυτό που αποκαλεί «ρεαλιστικές» σχέσεις με τη Μόσχα, δημιουργώντας εντάσεις με ορισμένους συμμάχους της Ε.Ε. που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή.

Η  Βουδσαπέστη –που εξαρτάται περίπου κατά 85% από το ρωσικό αέριο– αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα οποιωνδήποτε κυρώσεων της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να έχει ασκήσει έντονη πίεση προκειμένου να εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο μετέβη τον περασμένο μήνα στη Μόσχα, αιτούμενος μεγαλύτερη παροχή φυσικού αερίου (700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) προς τη χώρα του. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Tamas Menczer, η Gazprom θα προσθέτει επιπλέον 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου την ημέρα μέσω Turkstream έως τον Αύγουστο, με το ποσό των παραδόσεων Σεπτεμβρίου να είναι υπό διαπραγμάτευση.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων