Άρθρα Κόσμος

Σφοδρό και… μυστήριο χτύπημα στην Κριμαία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε ώς τώρα να αναλάβει την ευθύνη για το επιτυχημένο πλήγμα.

Ενα παράξενο, φαινομενικά ανεξήγητο –με βάση τουλάχιστον τα γνωστά δεδομένα– πλήγμα κατάφεραν χθες οι Ουκρανοί στην Κριμαία, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην αεροπορική βάση Σάκι, στη Νοβαφιοντορόφκα.

Το παράξενο είναι, βέβαια, ότι η βάση αυτή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από το κοντινότερο μέτωπο, είτε από το Νικολάγεφ είτε από τη Νικόπολη στη Ζαπορόζια -απόσταση που ξεπερνά κατά πολύ το βεληνεκές των πυραύλων που διαθέτει και είχε ώς τώρα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία. Εξίσου παράξενο είναι ότι κανείς από τους χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες (η βάση είναι κοντά σε μια δημοφιλή παραλία – θέρετρο της δυτικής Κριμαίας) δεν είχε εμφανίσει κάποιο βίντεο ή μαρτυρία που να πιστοποιεί ότι η βάση χτυπήθηκε όντως από πύραυλο.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απέφυγε ώς τώρα να αναλάβει την ευθύνη για το επιτυχημένο πλήγμα -το ίδιο είχε κάνει και σε πρόσφατη επίθεση με drone σε διοικητικό κτίριο στη Κριμαία. Ομως, Ουκρανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι πανηγυρίζουν, κάνοντας λόγο για ολική καταστροφή ενός στρατηγικής σημασίας στόχου, σε μια περιοχή που οι Ρώσοι θεωρούν απολύτως ασφαλή.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του Κιέβου υποστήριξαν μάλιστα ότι, χθες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά… επτά αεροπορικές επιδρομές στην Κριμαία, και εκτοξεύουν νέες απειλές για αντίστοιχη επίθεση στη μεγάλη κρεμαστή γέφυρα της Κριμαίας, στα ανατολικά της χερσονήσου! Αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς το Κίεβο διαθέτει ελάχιστα αεροσκάφη και –το κυριότερο– μια τέτοια μαζική επίθεση θα ενεργοποιούσε την ισχυρή ρωσική αεράμυνα, που, λογικά, ακόμη και αν δεν κατάφερνε να καταρρίψει, σίγουρα θα έβλεπε στα ραντάρ της εισερχόμενα αεροσκάφη ή πυραύλους.

Μην ξεχνάμε ότι η Νοβαφιοντορόφκα απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη, τη βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και ότι όλες οι σημαντικές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις προστατεύονται από συστοιχίες S-400 «Τριούμφ», τα παλαιότερα αλλά πάντα αποτελεσματικά S-300 και άλλα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα. Κι όμως, η πολυεπίπεδη ρωσική αεράμυνα δεν αντέδρασε –και αυτό καθιστά ουσιαστικά απίθανο τόσο το σενάριο μιας αεροπορικής επίθεσης όσο και τις εικασίες ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη παραλάβει κατευθυνόμενους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές ώς και 300 χιλιόμετρα, για τους πολλαπλούς εκτοξευτήρες HIMARS που χρησιμοποιούν κατά ρωσικών στόχων εδώ και έναν περίπου μήνα.

Γι’ αυτό και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προκρίνει το σενάριο μιας «εκ των έσω» δολιοφθοράς από πράκτορες του αντιπάλου: το ίδιο και οι τοπικοί αξιωματούχοι, που διαψεύδουν τους ουκρανικούς ισχυρισμούς και υποστηρίζουν ότι ανατινάχθηκε μόνο μια δεξαμενή με 600 τόνους αεροπορικών καυσίμων, που στη συνέχεια προκάλεσε ώς και δώδεκα αλυσιδωτές εκρήξεις και σε άλλες αποθήκες. Αυτό θα εξηγούσε το γιατί οι απώλειες είναι ώς τώρα σχετικά μικρές -ο τοπικός κυβερνήτης της Κριμαίας Σιμεόν Αξιόνοφ, που έφτασε αμέσως στο σημείο, ανέφερε μόνο έναν νεκρό και πέντε τραυματίες. Πάντως, διάφορα βίντεο δείχνουν μια τεράστια έκταση να φλέγεται, με τις αρχές να έχουν δημιουργήσει γύρω από τη βάση μια «νεκρή ζώνη» 5 χιλιομέτρων -αν και ο Αξιόνοφ διέψευσε τις πληροφορίες ότι ετοιμάζεται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Το βέβαιο είναι ότι η επίθεση στην Κριμαία, όπως και ο πρόσφατος βομβαρδισμός – προβοκάτσια του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορόζια και η σκόπιμη «διασπορά» μικροσκοπικών πλαστικών ναρκών κατά προσωπικού τύπου «πέταλο» σε κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ, συνιστούν απόπειρες κλιμάκωσης από πλευράς του Κιέβου, που προφανώς δεν διαθέτει πλέον άλλον τρόπο να αντιστρέψει την εις βάρος του δραματική κατάσταση στο κυρίως μέτωπο του πολέμου: το Ντονμπάς, όπου οι Ρωσόφωνοι καταλαμβάνουν καθημερινά μικρές πόλεις και χωριά και ολοκληρώνουν την εκκαθάριση της λεγόμενης «γραμμής Ζελένσκι» μεταξύ Σεβέρσκ, Σολεντάρ και Μπαχμούτ/ Αρτεμόφσκ.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο προεδρικός σύμβουλος, Μιχαήλ Ποντολιάκ, δήλωσε χθες με θράσος ότι η περίφημη αντεπίθεση των Ουκρανών για την ανακατάληψη της Χερσώνας, για την οποία τόσο μελάνι χύθηκε στα δυτικά ΜΜΕ, ήταν λέει… φανταστική, μέρος μιας «επικοινωνιακής και ψυχολογικής επιχείρησης», με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την πτώση του ηθικού των εισβολέων» Ρώσων!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας