Κόσμος

Κόκαλα τσακίζει η κινέζικη γλώσσα της… διπλωματίας

Την γνωστή κινέζικη παροιμία που υποστηρίζει ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις επιχείρησε να επιβεβαιώσει απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιτζιάν Ζάο.

Ο 50χρονος διπλωμάτης καριέρας Ζάο ανάρτησε σήμερα μία εικόνα προϊόν κολάζ με επίκεντρο φωτογραφία από την τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στο πρώτο μισό της φωτογραφίας βλέπει κανείς τους ηγέτες των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και στα «πόδια» τους αντικρίζει δεκάδες πτώματα αμάχων.

Σε ορισμένες από τις σορούς υπάρχουν οι ακόλουθες ονομασίες χωρών που έζησαν τον εφιάλτη αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων: Ιράκ, Υεμένη, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Σομαλία, Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη.

Είναι η πολλοστή φορά που η Κίνα αναφέρεται στις καταστροφικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αόρατα όπλα μαζικής καταστροφής.

Είναι σαφές πως όσο εντείνεται η γεωπολιτική αναμέτρηση Πεκίνου-Ουάσιγκτον, άλλο τόσο οι Κινέζοι διπλωμάτες θα παραμελούν την γλώσσα των ίσων αποστάσεων και της διπλωματικής «αβρότητας» μιλώντας έξω από τα δόντια σε ισχυρούς αντιπάλους τους, όπως οι ΗΠΑ, που σηκώνουν το δάκτυλο για να κάνουν μάθημα…«ηθικής» έχοντας προκαλέσει εδώ και δεκαετίες αμέτρητες αιματοχυσίες, πραξικοπήματα και επεμβάσεις για τα «εθνικά συμφέροντα της Αμερικής».

banner-article

Ροη ειδήσεων