Άρθρα Βέροια

«Η μεταφορά του τελωνείου Βέροιας στην αγορά της  Κουλούρας»

Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

Η  περιφερειακή αγορά της  Κουλούρας ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, συγκεκριμένα χρηματοδοτήθηκε από την τότε ΕΟΚ σημερινή Ευρωπαϊκή  Ένωση με 1.000.000.000 δισ. δρχ. τη δεκαετία του 1980, το κτίριο έμεινε ημιτελές μέχρι και σήμερα συνεπώς στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ. Για  διαφόρους  λόγους που δεν είναι της παρούσης το σχέδιο δεν προχώρησε και στην πορεία μετά  από πρόταση διαφόρων επαγγελματιών, προτάθηκε να  μεταφερθεί εκεί το τελωνείο Βέροιας. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση για όλη την Ημαθία που αγκαλιάσθηκε αμέσως από το επιμελητήριο, από τον Δήμο Βέροιας και από την κοινωνία.

Τον Απρίλιο του 2018 που  στην διακυβέρνηση της χώρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ,  μετά  από συνεχείς συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς και σφοδρή βούληση να ξεμπλοκάρει επιτέλους το θέμα της εγκατάστασης  του  τελωνείου στην Κουλούρα, κατατίθεται τροπολογία από τους βουλευτές, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γεώργιο Ουρσουζίδη και Χρήστο Αντωνίου,  η οποία  έγινε δεκτή (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Α 84/15/5/2018, άρθρο 146), η οποία στην ουσία δίδεται η δυνατότητα παραχώρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της Περιφερειακής αγοράς Κουλούρας, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα της «ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε.», άνευ ανταλλάγματος στο δημόσιο, προκειμένου εκεί να  μεταφερθεί το Τελωνείο.

Από το 2018 μέχρι και σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, άλλαξε η κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε πρωθυπουργός ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαμε τρείς κυβερνητικούς βουλευτές στον Νομό χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικά. Μάλιστα ο τοπικός έντυπος τύπος αναφέρθηκε πολλές φορές στο θέμα με την παρότρυνση, ότι κάτι πρέπει να γίνει και να προχωρήσει η μεταφορά του Τελωνείου, γιατί θα  δώσει μια μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική σε όλο τον Νομό. Ιδιαίτερα δε η εφημερίδα ΛΑΟΣ  συνεχώς επανερχόταν στο θέμα και μέσα από διάφορες στήλες, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην μείνει στάσιμο το θέμα και να αξιοποιηθεί επιτέλους η αγορά της Κουλούρας.

Την προηγούμενη Παρασκευή 22-07-2022 σύμφωνα με δήλωση  του Υφυπουργού  Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου δρομολογείται η μεταφορά του Τελωνείου Βέροιας στις εγκαταστάσεις της Αμάλθεια ΑΕ στην Κουλούρα. Αυτό σαν είδηση  μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί επιτέλους ένα θέμα που ήταν  βαλτωμένο για πολλά χρόνια φαίνεται να κινείται. Ιδιαίτερα δε τα τρία τελευταία  χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Μητσοτάκη και ενώ όπως προανέφερα ήταν ήδη δρομολογημένο από το 2018 από την  προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε τίποτα ουσιαστικά.

Σε κάθε περίπτωση η  προοπτική μεταφοράς του Τελωνείου στην Κουλούρα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο πνοής που μόνο θετικά θα φέρει στον τόπο και το χαιρετίζουμε, αφού και ο υποφαινόμενος  το στήριξε και το στηρίζει  με όλες του τι δυνάμεις. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για τον Νομό, λόγω του ότι ο χώρος γειτνιάζει με τον οδικό άξονα της Εγνατίας που ευκολύνει τις μεταφορές και σταδιακά θα επιφέρει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, αφού μπορεί να λειτουργήσει το Τελωνείο σε 24ωρη Βάση με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται άλλα συγχρόνως θα μειωθεί  και ο συγκοινωνιακός  φόρτος της Εγνατίας. Βεβαίως  θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του και θα ήμαστε εκεί για να  βοηθήσουμε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί ή να κάνουμε αυστηρή κριτική εάν βαλτώσει και πάλι !!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας