Ελλάδα Περιβάλλον

Καλύτερη εικόνα σε Έβρο και Λέσβο / Οικολογικό δράμα στη Δαδιά

Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη στην ευρύτερη περιοχή, με την ατμόσφαιρα να έχει καθαρίσει από τον πολύ καπνό, ενώ υπάρχουν μικροεστίες σε διάφορα σημεία, όπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Μπορεί να αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να περάσει η πύρινη λαίλαπα στον κύριο πυρήνα του παρθένου δάσους, όπου βρίσκονται τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, πάντως, παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση των ανέμων και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι αρκετά μεγάλος.

Στη Λέσβο, το νέο πύρινο μέτωπο που ανησύχησε χθες τους κατοίκους της Βρίσας και έφερε νέα προληπτική εκκένωση βρίσκεται σε ύφεση, ενώ από νωρίς το πρωί επιχειρούν στο σημείο επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βρίσας, οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό, απεγκλωβίστηκαν από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις.  Αμφότεροι είναι καλά στην υγεία τους.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Πέμπτη 28 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

efsyn.gr
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας