Ελλάδα

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη – μπήκαν στα σπίτια οι φλόγες

Εντολές για εκκενώσεις περιοχών, ζημιές σε σπίτια • Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση • Κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες
  • Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στην Πεντέλη λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Βαγιάτι.
  • Η φωτιά μπήκε στο Ντράφι που είχε εκκενωθεί νωρίτερα, έπειτα από μήνυμα του 112. Ζημιές σε τουλάχιστον οκτώ σπίτια.
  • Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, εμποδίζοντας τα εναέρια μέσα, που προσγειώθηκαν με την έλευση της νύχτας.
  • Σε πολλά μέτωπα διασπάστηκε η φωτιά, εκκενώθηκαν επίσης οι περιοχές Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι. Συνεχείς αναζωπυρώσεις.
  • Οι φλόγες μπήκαν και στις αυλές σπιτιών στην Ανθούσα.
  • Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

→ τα σημεία που εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις κατάσβεσης

Σε νέα ενημέρωση για την πυρκαγιά προχώρησε η Πυροσβεστική αργά σήμερα το βράδυ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό να σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι δυνάμεις κατάσβεσης θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αυτή τη στιγμή στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη.

Αναζωπυρώσεις και νέο μέτωπο

Για ένα νέο μέτωπο, καθώς και αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται αυτό το βράδυ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινότητας Ανθούσας Γιώργος Μαρκουλής.

Άνεμοι 5-6 μποφόρ μέχρι το πρωί της Τετάρτης

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα πραγματικά και προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Για τις αμέσως επόμενες ώρες και έως αύριο νωρίς το πρωί, αναμένεται διατήρηση των ανέμων στα 5-6 μποφόρ και μικρή υποχώρηση της ευφλεκτότητας της δασικής καύσιμης ύλης, στοιχεία που θα συνεισφέρουν σε μικρή βελτίωση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Οι εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζουν την αναμενόμενη διεύθυνση και ένταση των ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, τις επόμενες ώρες.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων