Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Δίον – Αστέρης Γκέκας: Πολυεπίπεδες εικαστικές αφηγήσεις με έμπνευση από την Ποίηση και την Ιστορία

Στο Δίον, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Πάρκου, εκθέτει ο Αστέρης Γκέκας από την 1η Ιουλίου, συγκεράζοντας στην έκθεσή του γνωστά μοτίβα που τον καθορίζουν ως καλλιτέχνη, αλλά και θέματα με πυρήνες την Ποίηση και την Ιστορία.

Με εντυπωσιακό, όπως πάντα, το χρώμα πάνω στο ξύλο, με το χρυσό να υπογραμμίζει και ν’ αφήνει την τελική εντύπωση στο μάτι,, παραπέμποντας στο παρελθόν, ο Γκέκας αντλεί ιδέες από την Ιστορία, χωρίς να αποστασιοποιείται από την Ποίηση, που πάντα του δίνει αφορμές έμπνευσης.

Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και η Ποντιακή Γενοκτονία αποτυπώνονται στο ξύλο και συμπλέκονται με μοτίβα γνωστά, που πάντα τον χαρακτηρίζουν, δημιουργώντας έναν κόσμο γεμάτο χρώμα, φως και μνήμες.

Μια ποντιακή λύρα ξυλόγλυπτη να συμπληρώνει με την αδρή παρουσία της έναν πίνακα, ένας  Μανώλης Αναγνωστάκης με στίχους του να συνομιλεί με μικρό του ξυλόγλυπτο, όμοιο με παλιό τάμα, αλλά και οι κιθάρες του, τα ανάγλυφα πουλιά του στο δέντρο της Μουσικής, μια χρωματιστή σκάλα να οδηγεί σκαλί-σκαλί στο φεγγάρι, ένα «χάρτινο το φεγγαράκι» να πλέει νοσταλγικά μέσα σ’ ένα βαθύ, πολλά υποσχόμενο μπλε, φιγούρες ανθρώπινες από τον κόσμο της βιοπάλης αλλά και άλλες αέρινες και συμβολικές πλάι σε δέντρα, που αντί για λουλούδια ανθίζουν… χρώματα!

Αυτός είναι ο κόσμος του Αστέρη Γκέκα. Η εικαστική του γλώσσα παραπέμπει σε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που εκτιμήθηκε και στην Ελλάδα και έξω απ’ αυτήν.

Η έκθεση έχει δίμηνη καθορισμένη διάρκεια, Ιούλιο και Αύγουστο. Ο καλλιτέχνης, όμως, μας είπε,  στην επίσκεψη που κάναμε στον χώρο της, πως μπορεί η διάρκειά της να παραταθεί  και σε όλο τον  Σεπτέμβρη.

Έργα του θα εκτεθούν σύντομα και στο Βερολίνο, πράγμα που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη γενική εκτίμηση που έχει ως πρεσβευτής του πολιτισμού της χώρας μας στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ευρώπης, όπου έχει εκθέσει πολλές φορές.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας