Περιβάλλον

“Λαϊκή Συσπείρωση”: Για την αναβολή της διευρυμένης συνεδρίασης (15/07/2022) του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

Η με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αλλά επιτακτικά αναγκαία σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης με θέμα: «προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξή προβλημάτων, δράσεις και λύσεις», … αναβλήθηκε για τον Οκτώβρη του 2022!!!

Η δυσοσμία, η  βιομηχανική ρύπανση των ρεμάτων και ποταμών, η ρύπανση της θάλασσας, η έλλειψη  νερού σε πολλούς οικισμούς, η  άναρχη εγκατάσταση ανεμογενητριών στα βουνά μας, η εμπορευματοποίηση των δασών και τα ελλιπή μετρά και μέσα για τη προστασία τους, η απουσία των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων είναι  χρόνια προβλήματα  που επιδεινώνουν την υγεία μας, υπονομεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας,   που οι λύσεις τους  όμως δεν αναβάλλονται και που προκύπτουν από την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη στην ποιότητα της ζωής μας.

Ευθύνες φέρνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις  καθώς και οι τοπικές και περιφερειακή διοίκηση που ψηφίζουν περιβαλλοντοκτόνους νόμους, καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου, υποχρηματοδοτούν την πολιτική προστασία,  την προστασία του φυσικού πλούτου, μιλούν για πράσινες επενδύσεις, πράσινο New Deal, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου  και με τον λογαριασμό να τον πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Είναι  ίδια η αιτία που βρίσκεται πίσω από την πτώση του βιοτικού επιπέδου, από τη μείωση των μισθών, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη δουλειά ήλιο με ήλιο με απλήρωτες τις υπερωρίες, την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τις αύξησεις στο ρεύμα και στα δημοτικά τέλη με την αιτία πίσω από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και που έχει στο επίκεντρό της τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ο καπιταλισμός, η κοινωνία του κέρδους, βλέπει το φυσικό περιβάλλον σαν κερδοφόρα επένδυση ή ως «εμπόδιο» που πρέπει να παρακαμφθεί ή «να αποσιωπηθεί» …

Τα ζητήματα αυτά είναι -και πρέπει ακόμα περισσότερο να γίνουν- πεδία πάλης όλων των εργαζομένων. Πεδία πάλης στα σωματεία, τους συλλόγους και στους μαζικούς φορείς. Μαζί με το μισθό και τη σύμβασή μας, μαζί με το ωράριο και την υγεία μας, μαζί με το σχολείο των παιδιών και την ασφάλισή μας, μας ενδιαφέρουν, μας «καίνε» (ελπίζουμε όχι κυριολεκτικά…) ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τα βουνά μας και τα δάση μας, οι θάλασσες και οι ακτές μας.

Το περιβάλλον και τα θέματα που σχετίζονται με αυτό δεν τα χαρίζουμε στα αφεντικά μας, δεν τα χαρίζουμε στα κόμματά τους, δεν τα χαρίζουμε στους δήθεν «ευαίσθητους» με τις μεγάλες τσέπες, που θα κάνουν τη «φιλοπεριβαλλοντική» τους δωρεά με κέρδη κλεμμένα από τον ιδρώτα μας και βγαλμένα από την καταστροφή του, που αναστατώνονται μόνο όταν πλήττονται τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα.  Η περιβαλλοντική ευαισθησία τους εξαντλείται μέχρι εκεί που δίνει ώθηση στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.  Το περιβάλλον της ζωής, της εργασίας, της αναψυχής μας το διεκδικούμε σήμερα με τους αγώνες μας, το εντάσσουμε στην πάλη μας για την κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση και τον σιδερένιο νόμο του κέρδους.

Η αναβολή της σημερινής διευρυμένης συνεδρίασης -που θα είχε ενημερωτικό και μόνο χαρακτήρα- αποδεικνύει περίτρανα, για ακόμα μια φορά, ότι η λύση των προβλημάτων του λαού δεν θα δοθεί από τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις. Η ελπιδοφόρα προοπτική βρίσκεται στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιπεριβαλλοντική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων που συναποφασίζουν αλλά και των τοπικών αρχών που υλοποιούν την πολιτική που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση,

  • ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού,
  • για την προστασία του δασικού πλούτου,
  • για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης,
  • για την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας,
  • για την πρόληψη των βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης,
  • για περισσότερα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα,
  • για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας του εργαζόμενου λαού,
  • για περισσότερα δάση με προστασία των πλούσιων οικοσυστημάτων τους,
  • για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό, τα Δημοτικά και Τοπικά συμβούλια του νομού μας,  μαζί με όλους και όλες, όσοι έχουν συμπορευτεί μέχρι σήμερα σε κρίσιμες και μεγάλες μάχες, όσοι πρωτοστατούν στους αγώνες για την ανατροπή αυτής της ζοφερής κατάστασης, μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις  και τα κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, απαιτούμε να δωθούν ΑΜΕΣΑ λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

                                  Νίκος Τσουπέης, δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

                                  Κατερίνα Κουρίτα, δημοτική σύμβουλος Δίου-Ολύμπου

                                  Θανάσης Γιαγκόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Πύδνας-Κολινδρού

                                  Γιάννης Σκούφας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας