Ελλάδα

Εντοπίστηκαν όλοι οι νεκροί του Αντόνοφ, παραμένουν τα ερωτήματα

Κλείνει το πρώτο και πιο τραγικό κεφάλαιο του αεροπορικού δυστυχήματος στην Καβάλα και, πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πολλαπλά ερωτήματα που έχουν προκύψει από το συμβάν.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και τα οκτώ πτώματα των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη χθες το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Τα οκτώ μέλη του πληρώματος ήταν ουκρανικής καταγωγής και βρήκαν τραγικό θάνατο χθες τη νύχτα.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των σορών στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της επιχείρησης συμμετείχε ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών συνέδραμαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του ενιαίου συντονιστικού κέντρου έρευνας και διάσωσης

Κατά την επιχείρηση εντοπισμού βρέθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ένα από τα μαύρα κουτιά, ενώ δεν άγνωστο παραμένει το εάν θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις από την εξέτασή σου.

Το φθηνό αεροπλάνο που προτιμούν οι έμποροι όπλων

Σήμερα το βράδυ στα σερβικά μέσα ενημέρωσης δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση στην οποία ήταν το μοιραίο Αντόνοφ.
Το αεροσκάφος ήταν μεγαλύτερο από 50 ετών, ενώ αυτό ήταν το τρίτο περιστατικό με Αντόνοφ μέσα σε μόλις έναν μήνα, ωστόσο δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί οι πτήσεις τους. Οι έμποροι που αγοράζουν πυρομαχικά από μία χώρα και στη συνέχεια τα πουλάνε σε άλλη προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς με τέτοια, φθηνά, παλιά αεροπλάνα με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Ο Μλάντεν Μπογκντάνοβις, διευθυντής της σερβικής εταιρείας Valir, ιδιοκτήτριας του μοιραίου αεροσκάφους, μίλησε σε σερβικά ΜΜΕ και έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία ήταν το Αντόνοφ.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «η εταιρεία μας δεν φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα παρά μόνο ηθική. Η δική μας υποχρέωση ήταν να μεταφέρουμε το φορτίο μέχρι το αεροδρόμιο της Νις. Λυπάμαι για ότι συνέβη και λυπάμαι για τις απώλειες.

Κυβερνητική σιωπή και αντιπολιτευτικά ερωτήματα

Εν τω μεταξύ, από χθες το βράδυ, όταν και έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής, δεν έχει υπάρξει καμία κυβερνητική τοποθέτηση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν απαντήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω κοινής δήλωσης των Τομεαρχών Εθνικής Άμυνας, εκφράζει εύλογες απορίες. Όπως επισημαίνουν οι Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, το δυστύχημα σημειώθηκε σε μια συγκυρία, κατά την οποία έχει υπάρξει προειδοποίηση από την Ιντερπόλ ακόμη, «για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία να καταλήξει στη μαύρη αγορά».

Ανάμεσα σε άλλα τονίζουν:

«Η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov σε ελληνικό έδαφος θέτει τις ελληνικές αρχές προ της εθνικής και διεθνούς ευθύνης να ερευνήσουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πτήσης και του φορτίου του μοιραίου Antonov.

  • Τι είδους φορτίο μετέφερε το αεροσκάφος;
  • Είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι συναρμόδιοι φορείς για το είδος του φορτίου για την πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο;
  • Συμπίπτει η ενημέρωση αυτή με το φορτίο που πραγματικά μετέφερε; Το Υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να δώσει απάντηση και θα ζητήσουμε υπεύθυνη ενημέρωση.
  • Έχουν ενεργοποιηθεί οι υπηρεσίες διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος;
  • Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου; Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού Υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιριών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα; Είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία να καταλήξει στη μαύρη αγορά.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές και η κυβέρνηση θα πράξουν κάθε τι δυνατό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

«Τόσο το φορτίο και η διαδρομή που εκτελούσε το αεροσκάφος Αντόνοφ, όσο και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το συμβάν, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του συμπληρώνοντας «πολύ περισσότερο που όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου που συνοδεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων μεταφορά -με διάφορους τρόπους και διαδικασίες- επικίνδυνων οπλικών συστημάτων.

Το λιγότερο που απαιτείται να γίνει είναι η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για όλα αυτά τα ζητήματα τον ελληνικό λαό και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής», αναφέρει το ΚΚΕ.

Για «αδιανόητη και ανεύθυνη πολιτική σιωπής» της κυβέρνησης στο κάνει λόγω το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

«Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σέρβου πρωθυπουργού από την οποία πληροφορηθήκαμε ότι το αεροσκάφος τύπου Antonov που κατέπεσε κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας μετέφερε στρατιωτικό υλικό με κατεύθυνση το Μπαγκλαντές, καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα το κοινό και ιδιαίτερα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για το μεταφερόμενο φορτίο του και τους πιθανούς κινδύνους από τη διασπορά του, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανθρώπων και περιβάλλοντος. Είναι αδιανόητη και ανεύθυνη η πολιτική σιωπής που ακολουθείται», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σημερινό του σχόλιο.

Το μοιραίο δρομολόγιο και τα πυρομαχικά

Το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων και φωτιστικά βλήματα που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ενδεχομένως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της δημόσιας τηλεόρασης στο Βελιγράδι, τα φωτιστικά βλήματα να είναι η αιτία της διαρροής της μυστηριώδους λευκής σκόνης. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου. Το αεροσκάφος ανήκε στην ουκρανική εταιρία αερομεταφορών Meridian.

Νωρίτερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ), έλαβε μήνυμα από την εταιρεία Valir από τη Σερβία, για το περιεχόμενο του φορτίου του μοιραίου Antonov 12. Στο αεροσκάφος υπήρχαν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 8mm M67.

Χωρίς ρεύμα

Την ίδια ώρα τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου επιχειρούν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας