Κόσμος

Σερ Μο Φάρα: Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Ολυμπιονίκη ξετυλίγουν το κουβάρι του trafficking στη Βρετανία

Η ιστορία του Σερ Μο Φάρα συγκλόνισε τη Βρετανία. Η αποκάλυψη που έκανε ο Ολυμπιονίκης για την πραγματική ταυτότητά του ακούστηκε σαν κινηματογραφική ταινία και στον απόηχο του ντοκιμαντέρ του BBC άρχισε η δημόσια συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής.

Η αστυνομία, σύμφωνα με τη Sun, «μελετά» το περιεχόμενο των δηλώσεων του Σερ Μο Φάρα και ειδικά τα όσα είπε για τους ανθρώπους που τον μετέφεραν παράνομα στη Βρετανία, από την πατρίδα του, την Σομάλιλαντ. Έτσι ελπίζουν ότι θα ξετυλιχτεί το κουβάρι των δικτύων trafficking που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και τους μεταφέρουν από την μαύρη ήπειρο στη Βρετανία.

Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών αρχών, όπως γράφουν οι Times, βρίσκονται και οι αποκαλύψεις ότι οι άνθρωποι που έφεραν τον μικρό Μοχάμαντ στη Βρετανία τον υποχρέωναν να δουλεύει φροντίζοντας το σπίτι και άλλα παιδιά, για να του δώσουν ένα πιάτο φαγητό.

Οι άνθρωποι που είχαν τον ρόλο του διακινητή στην περίπτωση του μικρού Μοχάμαντ μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι αν η αστυνομία καταφέρει να συγκεντρώσει στοιχεία σε βάρος τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου άφησε να εννοηθεί ότι θα συγκροτηθεί «ομάδα ειδικών» που θα αρχίσουν έρευνα για τα όσα είπε ο Ολυμπιονίκης, που περιέγραψε στην ουσία ένα σύγχρονο δίκτυο δουλεμπόρων, σύμφωνα με την Sun. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει περιέλθει σε γνώση της αστυνομίας κάποια έκθεση ή κατάθεση.

Ο 39χρονος Σερ Μο αποκάλυψε στο BBC ότι μεταφέρθηκε παράνομα στη Βρετανία όταν ήταν περίπου 8 χρόνων και υποχρεώθηκε να εργάζεται σαν σκλάβος από μία μυστηριώδη γυναίκα την οποία δεν γνώριζε. Ο Σερ Μο αποκάλυψε ότι η γυναίκα αυτή τον υποχρέωνε να μαγειρεύει και να καθαρίζει το σπίτι για πολλά χρόνια αφότου έφτασε στο Λονδίνο, με πλαστό διαβατήριο.

Ο Σερ Μο στο απυρόβλητο- «Είναι ήρωας», λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την βρετανική υπηκοότητα ο Σερ Μο, επειδή είπε ψέματα για  την πραγματική ταυτότητά του όταν υπέβαλε την αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν κατηγορηματικό ότι «δεν θα γίνει τίποτα εναντίον του πρωταθλητή». Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί την υπηκοότητα από άτομα εφόσον διαπιστωθεί ότι την απέκτησαν παράνομα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση σε βάρος του Σερ Μο. Επιπλέον ο Σερ Μο εμπίπτει σε σαφή οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία τα ανήλικα παιδιά δεν θεωρούνται υπόλογα έναντι του νόμου σε περιπτώσεις trafficking.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Ο Σερ Μο Φάρα είναι ένας ήρωας του αθλητισμού, εμπνέει τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα» και πρόσθεσε ότι τα όσα αποκάλυψε ο Ολυμπιονίκης «είναι μια σοκαριστική υπενθύμιση για τον τρόμο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν διακινούνται από τα δίκτυα και τους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους ευάλωτους ανθρώπους».

Στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί απόψε (13/7) από το BBC, ο Σερ Μο κλαίει λέγοντας: «Οι περισσότεροι άνθρωποι με γνωρίζουν ως Μο Φάρα, αλλά αυτό δεν είναι το πραγματικό όνομά μου, δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στην Σομάλιλαντ, βόρεια της Σομαλίας, με το όνομα Χουσέιν Αμπντί Καχίν. Είναι σκληρό να μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την πραγματικότητα και να μιλήσεις για  γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι αυτός που νομίζετε. Και τώρα, όποιο κι αν είναι το κόστος, χρειάζομαι να σας πω την αληθινή μου ιστορία».

banner-article

Ροη ειδήσεων