Κοινωνία

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς – Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά ζήτησε ο εισαγγελέας

Αυλαία μετά από πέντε μήνες στην πολύκροτη δίκη του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης να κηρυχθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς.

Για τους άλλους δύο κηρύχθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ένοχος κατά πλειοψηφία για τους δύο

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, μετά από πολύωρη σύσκεψη η οποία διήρκησε σχεδόν 4 ώρες, καταδίκασε τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για τον βιασμό δύο 17χρόνων το 2015.

Αναλυτικά, το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη με πλειοψηφία 4-3, για πράξη βιασμού κατά ανηλίκου το 2015. Η μειοψηφία για την πράξη αυτή, που ήταν η πρόεδρος, ένας ένορκος και ένας δικαστής, είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Επίσης, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 5-2 για βιασμό ανηλίκου το 2015, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του. Μειοψηφία για την υπόθεση αυτή ήταν η πρόεδρος και ένας δικαστής οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Αθώος λόγω αμφιβολιών για τους άλλους δύο

Παράλληλα, το δικαστήριο θεώρησε τον Δημήτρη Λιγνάδη αθώο λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό ενός ενήλικου άνδρα και ενός 16χρονου (τότε), ο οποίος αν και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, δεν παρουσιάστηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, ο σκηνοθέτης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών με πλειοψηφία 5-2, για τον πρώτο από τους βιασμούς ανηλίκων που του αποδίδονται με χρόνο πράξης το 2011, κρίθηκε επίσης ομόφωνα αθώος για τον βιασμό το 2018 του ενήλικου, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει.

Δικαστές και ένορκοι, υιοθέτησαν εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορούμενου για τις τρεις από τις τέσσερις καταγγελίες για βιασμό.

Παρόντες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στην υπόθεση Λιγνάδη ήταν και οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κρίτων Αρσένης και Κλέων Γρηγοριάδης.

«Δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις»

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας Κωνσταντίνος Κούντριας πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον σκηνοθέτη.

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας την απόρριψη των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του προτέρου σύννομου βίου, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

banner-article

Ροη ειδήσεων