Κόσμος

ΗΠΑ: 10χρονη, θύμα βιασμού, αναγκάστηκε να αλλάξει Πολιτεία για να κάνει άμβλωση

Οι συνέπειες της απόφασης της υπερσυντηρητικής πλειοψηφίας του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που επανέφερε την απαγόρευση των αμβλώσεων, άρχισαν ήδη να γίνονται ορατές στις ΗΠΑ. Θύμα αυτής της απόφασης και ένα 10χρονο κοριτσάκι, που έμεινε έγκυος έπειτα από βιασμό και αναγκάστηκε να ταξιδέψει από το Οχάιο και να πάει στην Ιντιάνα, ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε άμβλωση.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τρεις ημέρες αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία επέτρεψε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολιτεία του Οχάιο μετά την έκτη εβδομάδα κύησης.

Η μαιευτήρας-γυναικολόγος, δρ Κέιτλιν Μπέρναρντ, που εργάζεται στην Ιντιανάπολις, είπε ότι της τηλεφώνησε συνάδελφός της από το Οχάιο, η οποία περιθάλπει παιδιά, θύματα κακοποίησης, ζητώντας τη βοήθειά της. Όπως εξήγησε, οι νομοθέτες στην Πολιτεία της Ιντιάνα δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει ή περιορίσει τις αμβλώσεις, αλλά είναι πιθανό να το πράξουν μέσα στον μήνα, όταν συγκληθεί η τοπική Βουλή με θέμα τις αμβλώσεις.

Η δρ Μπέρναρντ εξήγησε ότι οι μαιευτήρες γυναικολόγοι καταγράφουν απότομη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που έρχονται στις κλινικές τους για άμβλωση από τις γειτονικές πολιτείες όπου τέτοιες διαδικασίες είναι πλέον περιορισμένες ή απαγορευμένες.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτή τη φροντίδα», δήλωσε.

Ωστόσο, η περίπτωση του 10χρονου κοριτσιού ανέδειξε πόσο παράλογη και προβληματική είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς πλήττει το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών να ελέγχουν το σώμα τους, ειδικά αν είναι θύματα κακοποίησης. Πολλές πολιτικές προσωπικότητες, ακόμη και κάποιοι που έχουν ταχθεί υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ωστόσο δεν λείπουν εκείνοι που υπερασπίζονται την απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμη και αν αυτές αφορούν παιδιά θύματα βιασμού.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Ντακότας, Κρίστι Νόεμ, που θεωρείται πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024, δήλωσε στο CNN ότι είναι απίστευτο το γεγονός ότι «κανείς δεν μιλάει για το διεστραμμένο, φρικτό και διαταραγμένο άτομο που βίασε ένα 10χρονο κορίτσι».

Μετά και τη δικαστική απόφαση, στη Νότια Ντακότα οι αμβλώσεις ορίζονται ως εγκληματικές πράξεις, «εκτός εάν υπάρχει κατάλληλη και εύλογη ιατρική κρίση ότι η άμβλωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής της εγκύου». Ωστόσο, οι περιπτώσεις αιμομιξίας και βιασμού δεν αποτελούν εξαίρεση βάσει του νόμου της Νότιας Ντακότας για τις αμβλώσεις. Επίσης, την Παρασκευή, η Πολιτεία απαγόρευσε τις αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής και αύξησε την ποινή για την άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια κατά την πραγματοποίηση αμβλώσεων.

Και όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια του CNN Ντόνα Μπας εάν ήταν σωστό για ένα 10χρονο θύμα βιασμού που ήταν έγκυος να πρέπει να περάσει τα όρια του κράτους για μια νόμιμη άμβλωση, η πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να διαστρέψει την πραγματικότητα, προφανώς μη αναγνωρίζοντας στο μικρό κορίτσι το δικαίωμα να προσπαθήσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Επικεντρώνοντας το επιχείρημά της στον βιασμό, είπε ότι αυτό είναι «ζήτημα που το ανώτατο δικαστήριο έχει σταθμίσει επίσης…», προσθέτοντας ότι η κοινή γνώμη θα πρέπει επίσης «να απευθύνεται σε αυτά τα άρρωστα άτομα [που] το κάνουν αυτό στα παιδιά μας».

Και όταν ρωτήθηκε εάν θα επιδίωκε να αλλάξει ο νόμος εάν συνέβαινε παρόμοια περίπτωση στην πολιτεία της, η Nόεμ απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι μια τραγική κατάσταση θα πρέπει να διαιωνίζεται από μια άλλη τραγωδία. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βεβαιωθούμε ότι ζούμε πραγματικά μια ζωή που λέει ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη, ειδικά αθώες ζωές που έχουν καταρρεύσει, όπως αυτό το 10χρονο κορίτσι».

Και στην ερώτηση εάν το κορίτσι θα έπρεπε να κάνει το μωρό, απάντησε: «Κάθε ζωή – κάθε ζωή είναι πολύτιμη. Αυτή η τραγωδία είναι φρικτή. Όμως, στη Νότια Ντακότα, ο νόμος σήμερα είναι ότι οι αμβλώσεις είναι παράνομες, εκτός από το να σωθεί η ζωή της μητέρας».

Μόνο όταν πιέστηκε και ρωτήθηκε εάν το να επιτραπεί η άμβλωση σε μια 10χρονη γιατί μπορεί να θεωρηθεί ως προστασία της ζωής της μητέρας, η Νόεμ δεν το απέκλεισε.

«Ναι, αυτή η κατάσταση, ο γιατρός, η οικογένεια, τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν θα πάρουν τις αποφάσεις εκεί για αυτήν την οικογένεια», είπε.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων