Κοινωνία Κόσμος

Ευρωπαία επίτροπος: «Να σταματήσουν από την Ελλάδα οι βίαιες, παράνομες απελάσεις τώρα»

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχεται ευθέως ότι η Ελλάδα κάνει βίαιες και παράνομες απελάσεις, αλλιώς επαναπροωθήσεις σε πιο ανεπίσημο λόγο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη συμμόρφωσης του συστήματος ασύλου με τα θεμελιώδη δικαιώματα

Για πρώτη φορά η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον παραδέχθηκε ευθέως ότι γίνονται επαναπροωθήσεις, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αναγνώρισε την ανάγκη συμμόρφωσης του συστήματος ασύλου με τα θεμελιώδη δικαιώματα ● Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου, η Ελλάδα δεσμεύεται (;) να θεσπίσει μηχανισμό ελέγχου και αξιολόγησης των καταγ­γελιών, επικουρικά προς τη Δικαιοσύνη.

Tη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα θεσπίσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου μια διαδικασία ασύλου συμβατή με τα θεμελιώδη δικαιώματα ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη είσοδο αποτελεί υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν, τώρα. Οι υπουργοί έδωσαν το περίγραμμα μιας νέας πρότασης που θα κάνει συμβατό το σύστημα ασύλου με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου από τις πληροφορίες τους ότι θα ισχύσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Η χρηματοδότηση του Ταμείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συνδέεται με τη σωστή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.» έγραψε η κ. Γιόχανσον στο τουίτερ μετά την τηλεδιάσκεψη.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχεται ευθέως ότι η Ελλάδα κάνει βίαιες και παράνομες απελάσεις, αλλιώς επαναπροωθήσεις σε πιο ανεπίσημο λόγο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη συμμόρφωσης του συστήματος ασύλου με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Μέχρι στιγμής, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους αρμόδιους υπουργούς και τους αξιωματούχους του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα επιχειρεί στα σύνορα με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και δεν κάνει επαναπροωθήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε στον απόηχο των πρόσφατων σοκαριστικών αποκαλύψεων του ευρωπαϊκού Τύπου για λειτουργία δικτύου δουλεμπορίας προσφύγων-σκλάβων εντός της αστυνομίας στον Εβρο, όπως και των σφοδρών επικρίσεων της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα για να συμμορφωθεί η χώρα μας με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει, που μπορεί να φέρει την Ελλάδα υπόλογη στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Γιόχανσον, απαντώντας σε χωριστή επιστολή της LIBE, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το προσφυγικό στη χώρα μας και να μην εκταμιευτούν κονδύλια για προγράμματα που έχουν εγκριθεί, αν αποδειχτεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ή εφαρμόζει πολιτικές υποδοχής και ασύλου που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν ότι ο υπουργός Νότης Μηταράκης δεν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, που αφορά κατεξοχήν θέματα του χαρτοφυλακίου του, επειδή έχει νοσήσει με κορονοϊό. Σημειώνουν επίσης ότι είναι ώριμο το σχέδιο της κυβέρνησης να θεσπίσει μηχανισμό ελέγχου και αξιολόγησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων και ανεξάρτητων αρχών. Επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός θα έχει επικουρικό ρόλο και ότι τελικός κριτής των καταγγελιών θα είναι η Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της ρητορικής της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα επιμένει να αγνοεί τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών και φορέων δικαιωμάτων για δημιουργία ανεξάρτητου, αξιόπιστου και διαφανούς μηχανισμού διερεύνησης των επαναπροωθήσεων και να επιμένει ότι αυτόν τον ρόλο τον παίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία ωστόσο δεν καλύπτει τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Πάντως, από πέρσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση εμφανιζόταν να δίνει παρόμοιες διαβεβαιώσεις στην κ. Γιόχανσον, οι οποίες διαψεύστηκαν τουλάχιστον δύο φορές, οδηγώντας την επίτροπο να απειλήσει με διακοπή χρηματοδότησης του Λιμενικού. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικαλούνταν πέρυσι συνομιλία του κ. Γεραπετρίτη με την επίτροπο, στην οποία ο υπουργός Επικρατείας δεσμευόταν ξανά για τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διερεύνησης, για να φανεί στη συνέχεια ότι εννοούσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων