Βέροια Βιβλίο Ρεπορτάζ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Καραγιάννη “Το σχέδιο του μωβ” – Έξυπνη και τρυφερή αλληγορία

Παρουσιάστηκε απόψε στη Βέροια, στον Πολυχώρο “Ελιά”, το παραμύθι της Ελένης ΚαραγιάννηΤο σχέδιο του μωβ”, εκδόσεις “Ατέχνως“, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου “Ηλιοτρόπιο”.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο φιλόλογος Δημήτρης Ταχματζίδης, η φιλόλογος Ευγενία Καβαλάρη, ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας συντόνισε, και ο φιλόλογος και ηθοποιός Λευτέρης Κορυφίδης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Ο Δημήτρης Ταχματζίδης τόνισε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα πρόσληψή του από τη μικρή του κόρη, αλλά και τον πυρήνα της ιστορίας του λέγοντας πως είναι μια αλληγορία για την αποδοχή της ετερότητας, αλλά και μια αλληγορία για την μοναδικότητα του καθένα.

“Η συγγραφέας ενεργοποιώντας τη φαντασία μάς κάνει να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο” κατέληξε ο Δημήτρης Ταχματζίδης.

Η Ευγενία Καβαλάρη έδωσε αρχικά το πορτρέτο της συγγραφέως που έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, λέγοντας για το πρώτο της αυτό βιβλίο πως συμπυκνώνει τη λογοτεχνική αλλά και την παιδαγωγική της ευαισθησία.

“Τρυφερή ιστορία, που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες, ορίζει με έξυπνο τρόπο το πλαίσιο του εγκλεισμού, με ήρωες τους ενοίκους μιας… κασετίνας, συμπαθείς οντότητες που αναπαράγουν τον πραγματικό κόσμο μέσα από τη φαντασία.

Η ιστορία του παραμυθιού βοηθά τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τον δικό τους κόσμο θίγοντας τη διαφορετικότητα, τη φιλία, την αποδοχή, με γλώσσα αφηγηματική και εικονογράφηση που ανεβάζει την αισθητική αξία του βιβλίου.” πρόσθεσε.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας, που συντόνιζε, τόνισε και τη δική του άποψη για την ουσιαστική συνεισφορά του παραμυθιού στη διάπλαση της παιδικής προσωπικότητας, ξεκινώντας από τη δική του αγάπη για τα παραμύθια, όταν ήταν παιδί, και πώς αυτό τον οδήγησε στη συνέχεια στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Η συγγραφέας, χωρίς κείμενο, αυθόρμητα και με φανερή συγκίνηση εξωτερίκευσε τα συναισθήματά της μιλώντας για την ιαματική σχέση της με τη γραφή.

Ξεκινώντας από την αγάπη της για τη Λογοτεχνία, την οποία πέρασε και στους μαθητές της , φιλοξενώντας  και λογοτεχνικές απόπειρες μαθητών όλων των Λυκείων της Βέροιας σε ηλεκτρονικό περιοδικό που φτιάχτηκε, για να αποτελέσει φυτώριο γραφής, μίλησε ειδικά για τη γραφή του παραμυθιού της που την βοήθησε να ξεπεράσει προσωπικούς φόβους και δυσκολίες.

” Στο παραμύθι όλα μπορούν να συμβούν, έχει καθησυχαστικό χαρακτήρα και καλό τέλος!  Όμως δεν είναι εύκολο να γράψεις παραμύθι. Είναι βαρύ το φορτίο. Πρέπει να δεις  πώς θα μπολιάσεις τις παιδικές ψυχές με αξίες.” ολοκλήρωσε.

Ο Λευτέρης Κορυφίδης με την εκφραστικότατη φωνή του διάβασε έτσι αποσπάσματα από το βιβλίο, ώστε έδωσε στο παραμύθι μια θεατρική διάσταση ανεπανάληπτη!

Η Ελένη Καραγιάννη, χαρούμενη, ανάμεσα σε πολύ κόσμο, φίλους συναδέλφους και μαθητές, υπέγραψε χαρούμενη πολλά βιβλία της.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας