Εκδηλώσεις Νάουσα

Νάουσα: “Μουσική Πανδαισία” με τις Stringless  και την χορωδία του Μουσικού Σωματείου “Ωδείο Νάουσας”

Μουσική Πανδαισία
Με τις Stringless 
και την χορωδία του Μουσικού Σωματείου “Ωδείο Νάουσας”.

Τη “Μουσική Πανδαισία” παρουσιάζει το Σάββατο βράδυ, 25 Ιουνίου 2022, στο θερινό δημοτικό θέατρο ΝάουσαςΜελίνα Μερκούρη’ το μουσικό σωματείο “Ωδείο Νάουσας” μαζί με το μουσικό σχήμα STRINGLESS. Ο τίτλος πολλά υποσχόμενος, καθώς και τα δύο μουσικά σύνολα που θα συνεργαστούν για πρώτη φορά έχουν διακριθεί στο παρελθόν για το ταλέντο τους σε διάφορες σημαντικές περιστάσεις.

Για μία και μοναδική βραδιά θα παραβρεθούν οι έξι κυρίες από την Θεσσαλονίκη στην Νάουσα για να τραγουδήσουν δίχως όργανα, απλά και μόνο με τις φωνές τους σε μία πολυφωνική πανδαισία.

ΟΙ STRINGLESS είναι:
ALBENA KOUTOVA,
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ,
ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΙΧΑΗΛ,
ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ
ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑΛΤΖΗ

Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ, τους Mode Plagal, την Φωτεινή Βελεσιώτου, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Χριστίνα Μαξούρη και στην Κρήτη ως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Τον Δεκέμβρη του 2013, ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης”Φτυστός ο μακαρίτης” σε σκηνοθεσία του Δημ. Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ,( Θεσσαλονίκη ), σε μουσική της Β. Αλεξίου και Ελ. Μουρατίδου. Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου ”Η Αθήνα γιορτάζει” , τραγούδησαν την παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος και στη κεντρική σκηνή στο Θησείο, μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Β. Λέκκα, Ελ. Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γερασ. Ανδρεάτο και Ν. Πορτοκάλογλου. Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και παρακολούθησε όλη η Ελλάδα.

Κατά το διάστημα 2014-2016 γυρίστηκε το μουσικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου για τις Stringless, το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έκτοτε το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Δισκογραφικά οι Stringless εξέδωσαν την πρώτη του δουλεία τον Φεβρουάριο του 2018 από την outlandish recordings. Επίσης συμμετείχαν στον δίσκο Bodyterranean του Simone Mongelli, όπως και σε δυο Single με τους Ευγένιο Δερμιτάσογλου, Blues Wire, Αργύρη Μπακιρτζή και Φωτεινή Βελεσιώτου.

Το Μουσικό Σωματείο “Ωδείο Νάουσας

Η χορωδία του Μουσικού Σωματείου “Ωδείο Νάουσας” διατηρεί εδώ και δεκατίες την πολυφωνική παράδοση στο χορωδιακό τραγούδι, καθότι  είναι ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα σωματεία της Νάουσας, η ιστορία του οποίου ξεκινάει το 1932, όταν κάποιοι φιλόμουσοι νέοι της εποχής δημιούργησαν την πρώτη ανεπίσημη χορωδία. Επίσημα ιδρύθηκε το 1952. Έκανε γνωστή τη Νάουσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη δράση της χορωδίας και μαντολινάτας, η οποία απαρτίζεται από 50 χορωδούς όλων των ηλικιών και 15 μαντολινίστες, κιθαρίστες, βιολιά και άλλα έγχορδα όργανα.

Έλαβε μέρος σε Φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών σε όλη την Ελλάδα και διακρίθηκε παίρνοντας Α ́ βραβείο στο Παμβορειοελλαδικό Φεστιβάλ Σερρών και Β’ βραβείο στο Φεστιβάλ Έδεσσας. Έχει δώσει συναυλίες στο εξωτερικό (Σόφια, Μόναχο, Παρίσι, Ρώμη , Λιντάου Αυστρίας, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Βουδαπέστη, Βασιλεία κ.α.). Κορυφαία της στιγμή ήταν η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα στο Ορατόριό του: «Απόστολος Παύλος – το σκεύος της εκλογής», τον Ιούνιο του 2006 και στο ορατόριο του Δημήτρη Παπαδημητρίου “1241” για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας τον Απρίλιο του 2010.

Τον Οκτώβριο του 2012 τιμήθηκε από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος με το βραβείο «Ανδρέας Παρίδης» για την μακρόχρονη και ουσιαστική προσφορά της στα χορωδιακά δρώμενα της χώρας μας. Το καλοκαίρι του 2018 συνεργάστηκε με την ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” με σολίστ τους Δημήτρη Μπάση και Μαίρη Δούτση.

Τη Χορωδία,τη Μαντολινάτα και την Ορχήστρα του «Ωδείου Ναούσης» διευθύνει από το 1997 ο μαέστρος και συνθέτης Δημήτρης Παρόλας.

Έχει τιμηθεί από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος με την ανώτατη τιμητική διάκριση «εξεχουσών προσωπικοτήτων» και το χρυσό βραβείο της Ένωσης για τη μεγάλη του προσφορά τόσο στο χορωδιακό όσο και στο γενικότερο μουσικό γίγνεσθαι της Ελλάδος. Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο A’ τάξεως από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για την συνολική προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Έχει διατελέσει καλ. Διευθυντής του Δ. Ωδείου Νάουσας (2016-2020) και είναι επί 25 χρόνια καθηγητής στο τμήμα ανώτερων θεωρητικών και Μουσικής Τεχνολογίας.

banner-article

Ροη ειδήσεων