Πολιτισμός

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή | photos

Ένα μαρμάρινο κεφάλι  γενειοφόρου άνδρα, σε υπερφυσικό μάλιστα μέγεθος, που θεωρείται ότι απεικόνιζε τον ημίθεο Ηρακλή εντοπίσθηκε και ανελκύσθηκε από τη θάλασσα κατά την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που έγινε μεταξύ 23 Μαΐου και 15 Ιουνίου.

Το κεφάλι, το οποίο είναι του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα αρ. 5742 το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ανελκύστηκε από τους σφουγγαράδες το 1900. Από την παραμονή του στη θάλασσα καλύπτεται από θαλάσσιους οργανισμούς ενώ η επιφάνεια του μαρμάρου έχει υποστεί διάβρωση.

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε επίσης η ανεύρεση δύο ανθρώπινων δοντιών πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού, το οποίο δια του γενετικού υλικού του θα βοηθήσει στο προσδιορισμό του φύλου και άλλων γενετικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου στον οποίο ανήκαν.

Επίσης ανακαλύφθηκε η μαρμάρινη βάση αγάλματος, της οποίας σώζονται και τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανθρώπινης μορφής, που επίσης είναι  καλυμμένη με παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου. Για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η λεπτομερής περιγραφή.

Εντοπίσθηκε όμως και πλήθος αντικειμένων από την εξαρτία του πλοίου, όπως χάλκινα και σιδερένια καρφιά, καθώς και ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, αλλά και μεταλλικές άμορφες μάζες καλυμμένες από σκληρό θαλάσσιο επίπαγο, που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, που μόνο με ακτινογραφία μπορούν να εξιχνιαστούν και να εντοπιστούν τυχόν υπάρχουσες συμβολικές παραστάσεις.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων