Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια: Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Δ. Παπαστεργίου “Όλα στο μαύρο” – Ανατομία του έρωτα και της μοναξιάς

 

…………….

Δήμητρα Σμυρνή

Στην καλοκαιρινή αυλή του “Εκτός χάρτη”, χώρο ιδανικό για ποιητική βραδιά, παρουσιάστηκε σήμερα η έβδομη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Παπαστεργίου με τίτλο “‘Ολα στο μαύρο”, εκδόσεις “Ρώμη”.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ιδρυτικό μέλος του Ποιητικού Πυρήνα,  σεμνός και αθόρυβος πάντα, για μια ακόμη φορά προβάλλει μέσα από τους στίχους του τις ποιητικές του ανησυχίες. Ποιήματα που τα διακρίνει, καθώς περνά ο καιρός, όλο και μεγαλύτερη ωριμότητα.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι ποιητές Παύλος Παρασκευαΐδης και Δημήτρης Καπετανάκης. Σημαντικό το ότι, καθώς είναι και οι δύο ποιητές, προσέγγισαν τα ποιήματα με γνώση του αντικειμένου και ευαισθησία.

Ο έρωτας είναι το θέμα της συλλογής, αλλά ένας έρωτας που τον σφραγίζει η μοναξιά, οδηγώντας το ποιητικό υποκείμενο στην απόγνωση και την αίσθηση ότι όλα είναι στο μαύρο.

“Ο ποιητής μετουσιώνει το αίσθημα των ερώτων σε πόνο, και το πάθος είναι εκείνο που μένει ανεξίτηλο  στο έργο του”

θα πει ο Παύλος Παρασκευαΐδης και ο Δημήτρης Καπετανάκης θα προσθέσει

“Ποιητική μυσταγωγία, όπου οι αισθήσεις παντρεύονται με τις παραισθήσεις, όπου ο ποιητής γίνεται αλχημιστής με υλικά του τις λέξεις”.

Ο λόγος των δύο ποιητών συνοδεύτηκε από αποσπάσματα που διάβαζε κάθε τόσο ο Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας στη βραδιά το χρώμα της φωνής του δημιουργού  και φωτίζοντας καλύτερα την εσωτερική διάσταση των στίχων.

Η κιθάρα του Γιάννη Γεωργουδάκη που συνόδευε οδήγησε σε μια άλλη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τους πίνακες  που προβάλλονταν στον τοίχο της αυλής, όταν πια έπεσε η νύχτα.

Ο ίδιος ο ποιητής παίρνοντας το λόγο μίλησε για την ομορφιά της συνάντησης που θύμιζε τις παλιές αυλές, όπου μαζευόταν πριν πολλά χρόνια ο κόσμος.

Στη συνέχεια, σταματώντας με συγκίνηση στο θάνατο του ποιητή Δημήτρη Καρασάββα και στον πόλεμο της Ουκρανίας, που σφράγισαν οδυνηρά τον συναισθηματικό του κόσμο, μίλησε για τον χρόνο γραφής της συλλογής, αλλά και για το βαθύτερο μήνυμά της που είναι η αντίσταση στο μαύρο, στις δυσκολίες.

Με μια μικρή πινελιά φυσαρμόνικας από τον Στέργιο Μποζίνη η βραδιά έκλεισε με κουβέντα γύρω από την ποίηση και ο ποιητής υπέγραψε τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων