Αγροτικά Νάουσα

Ο Α.Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” για τις καταστροφές στις καλλιέργειες / Να αποδοθούν σύντομα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς

—-

Σαν να μην έφταναν οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν πολλές καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα κα οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έδωσε κατέστρεψαν την παραγωγή που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής ή που τις επόμενες μέρες θα συγκομίζονται.

Από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Βέροιας  μας έγινε γνωστό στο σύλλογο μας ότι πέρα από τα κεράσια που εμφάνισαν σκάσιμο, δεν αναγνωρίζεται και δεν αποζημιώνεται η ζημιά  από τις βροχοπτώσεις σε άλλα προϊόντα όπως ροδάκινα και νεκταρίνια , αφήνοντας για άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα πολλούς παραγωγούς, παρά τις γνωματεύσεις ειδικών επιτροπών ακόμη και του ΥΠΑΑΤ που αποφάνθηκαν ότι η ζημιά καλύπτεται από τον κανονισμό του οργανισμού.

Στα παραπάνω προστίθενται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στον ΕΛΓΑ  με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εκτιμήσεις να μην γίνονται έγκαιρα και οι όποιες  αποζημιώσεις να δίνονται με μεγάλη πολύμηνη καθυστέρηση.   Αγροτικός σύλλογος διεκδικεί:

  • Να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, να συμπεριληφθούν όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου και από όλες τις φυσικές αιτίες και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

  • Στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό

    Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να προχωρήσει έγκαιρα το εκτιμητικό έργο και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις σύντομα στους παραγωγούς.

Επειδή κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς εισόδημα λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο σύλλογος μας καλεί τους αγρότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματα μας.

ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων