Κόσμος

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν ζητά εξουσιοδότηση για επέμβαση στην Ελλάδα με «όχημα» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

——

Eξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση για στρατιωτική δράση κατά της χώρας μας στο πλαίσιο εφαρμογής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτή την αποκάλυψη, προχώρησε η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Στο πλαίσιο αυτό, μία μόνο διαφοροποίηση στην προεδρική πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση για την παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, συγκριτικά με τα αντίστοιχα κείμενα, που επικυρώθηκαν το 2020 και το 2021, ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον κριθεί απαραίτητο και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην πρόταση Ερντογάν επαναλαμβάνεται ότι «ο λεγόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)… Αυτές οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα, η GNA ζήτησε υποστήριξη από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2019».

Στην τελική παράγραφο του κειμένου όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρύβεται το στοιχείο, που αποκαλύπτει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου, καθώς ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας στην κατεύθυνση άσκησης δυναμικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο.

Η χρήση του όρου «χώρες» αντί για τη λέξη «Λιβύη» ως τη συγκεκριμένη χώρα, στην οποία θα σταλούν στρατεύματα, επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποια χώρα της περιοχής μας κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είχε στρατιωτικοποιήσει ορισμένα νησιά στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και ότι δεν αστειευόταν. Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημιουργία ενός κύματος νεοεθνικισμού στο εσωτερικό και ότι μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα για τον σκοπό αυτό.

banner-article

Ροη ειδήσεων