Άρθρα Κόσμος

Ουκρανία: “Μάχες – θρίλερ στο Σεβεροντονέτσκ” γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Παραστρατιωτικοί του φασιστικού τάγματος «Δεξιός Τομέας», ενισχυμένοι από βαριά οπλισμένους ξένους μισθοφόρους, αιφνιδίασαν τις ρωσικές δυνάμεις, που πέρασαν στην αντεπίθεση και κατέλαβαν εντέλει την πόλη. ● Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς. ● Οι Ρώσοι καταστρέφουν αποθήκες με δυτικά όπλα.

Γεμάτο δραματικές εξελίξεις, πυκνή εκατέρωθεν προπαγάνδα, επιθέσεις και αντεπιθέσεις και πολύ… σασπένς ήταν το Σαββατοκύριακο στο φλεγόμενο Ντονμπάς, αλλά και στην υπόλοιπη Ουκρανία. Ας ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο θρίλερ όλων, την άπελπι «τιμωρητική επιχείρηση» των Ουκρανών στο κυκλωμένο από τρεις πλευρές Σεβεροντονέτσκ.

Βλέποντας ότι χάνουν για πάντα το τελευταίο οχυρό τους στην επαρχία του Λουγκάνσκ, οι Ουκρανοί παραστρατιωτικοί του φασιστικού τάγματος «Δεξιός Τομέας», που είχαν αποκλειστεί στη βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντονέτσκ και ιδιαίτερα στο χημικό εργοστάσιο Azot, προχώρησαν τη νύχτα της Παρασκευής σε μια στρατιωτικά ανεξήγητη αντεπίθεση προς το κατεχόμενο ήδη από τους Ρώσους κέντρο της πόλης, ενισχυμένοι από μια ομάδα μερικών δεκάδων βαριά οπλισμένων ξένων μισθοφόρων – αποτελούμενη κυρίως από φανατικούς αντι-Ρώσους Γεωργιανούς, αλλά και Γάλλους, Βρετανούς και Αυστραλούς εθελοντές.

Το ετερόκλητο αυτό «κομάντο» πράγματι αιφνιδίασε προσωρινά τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες και Τσετσένους μαχητές που επιχειρούσαν εκεί, ανακτώντας και μετατρέποντας σε πεδία μάχης αρκετές κατοικημένες συνοικίες. Ετσι, σε συνδυασμό με τις ακριβείς –χάρη στη live δορυφορική πληροφόρηση από τις ΗΠΑ– βολές πυροβολικού από τα περίχωρα της πόλης, προκάλεσε σημαντικές απώλειες όχι μόνο στους μαχητές, αλλά κυρίως στους άμαχους ρωσόφωνους πολίτες του Σεβεροντονέτσκ, «τιμωρώντας τους» –σύμφωνα με αναρτήσεις στα ουκρανικά σόσιαλ μίντια– για το θράσος που επέδειξαν με το να υποδεχτούν θερμά και δημόσια τους απελευθερωτές, γι’ αυτούς, συμπατριώτες τους.

Ομως μετά το πρώτο σοκ, Ρώσοι και Τσετσένοι αντεπιτέθηκαν με κάλυψη από αεροσκάφη, ελικόπτερα και σφοδρά μπαράζ πυροβολικού και τη νύχτα της Κυριακής το ρωσικό Επιτελείο ανακοίνωσε την οριστική κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, καθώς φαίνεται πως και το τελευταίο τους οχυρό στο Azot εγκαταλείφθηκε, με τους λιγοστούς Ουκρανούς επιζώντες να υποχωρούν άρον άρον προς το επίσης περικυκλωμένο από τρεις πλευρές Λισιτσάνσκ, αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες και όλο τον βαρύ οπλισμό τους.

Σε δεινή θέση

Οι απώλειες των Ουκρανών και των ξένων εθελοντών φαίνεται πάντως ότι είναι βαρύτατες, καθώς το ρωσικό ΥΠΑΜ κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και καταστροφή ώς και 90% των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών (τμήματα της επίλεκτης 79ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, δύο τάγματα κληρωτών της 111ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Αμυνας και φυσικά οι νεοναζί παραστρατιωτικοί που προαναφέραμε) που επιχειρούσαν ακόμη στην πόλη.

Και βέβαια η συγκέντρωση χιλιάδων Ουκρανών στο Λισιτσάνσκ κάθε άλλο παρά τους προστατεύει, αφού ακόμη και μια απλή ματιά στον χάρτη δείχνει πόσο δεινή είναι η θέση τους και πόσο δυσκολότερη γίνεται από ώρα σε ώρα μια πιθανή οπισθοχώρησή τους προς τη δεύτερη βαριά οχυρωμένη γραμμή άμυνας, δηλαδή τον άξονα Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Ρώσοι πυροτεχνουργοί λέγεται πάντως πως έχουν ήδη μπει στο εργοστάσιο Azot, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι Ουκρανοί έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά τεράστιες δεξαμενές που περιέχουν νιτρικό άλας και νιτρικό οξύ, ακολουθώντας την πολιτική στρατηγική της «καμένης γης» που έχουν ήδη επιδείξει ανατινάζοντας εργοστάσια και φράγματα και καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις και χωριά και σε άλλες περιοχές του Ντονμπάς.

Ισως το χειρότερο έγκλημα των τελευταίων 24ώρων, τουλάχιστον από ιστορικής και θρησκευτικής πλευράς, είναι ο εμπρησμός του περίφημου ξύλινου Ναού των Αγίων Πάντων στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στο Σβιατογκόρσκ, ενός από τους ιερότερους τόπους για τη ρωσική Ορθοδοξία, δυτικά της πρόσφατα κατειλημμένης από τους Ρώσους πόλης Λίμαν: οι δύο πλευρές, ως συνήθως, αλληλοκατηγορούνται, αλλά είναι βέβαιο ότι κανένας Ρώσος δεν θα έβαζε ποτέ φωτιά στη δική του εκκλησία, ούτε θα δολοφονούσε (τουλάχιστον) τέσσερις μοναχούς. Ο ναός άλλωστε έχει ξανακαεί, από τους αυθεντικούς ναζί, κατά την προηγούμενη μάχη για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, μετά τη μάχη του Κουρσκ το 1943…

Όπως και στο Λισιτσάνσκ, έτσι και στο Σβιατογκόρσκ τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τους Ουκρανούς, καθώς οι Ρώσοι έχουν φτάσει στα περίχωρα και έχουν ήδη καταλάβει το προάστιο Γιαροβάγια στα βόρεια, προελαύνοντας από τρεις κατευθύνσεις.

Οι γέφυρες στο ποτάμι έχουν ήδη ανατιναχτεί και ο μόνος δρόμος που απομένει στους υπερασπιστές του Σβιατογκόρσκ είναι να διαφύγουν κολυμπώντας (!) προς τη Σλαβιάνσκ, το αρχηγείο του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, όπου όλοι προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών», που προφανώς θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Πόσο μάλλον που μπήκαμε πλέον στον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και μαζί τους πέφτει η στάθμη του ώς τώρα αδιάβατου ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, επιτρέποντας πλέον την πολύ ευκολότερη διέλευσή του από τους επιτιθέμενους χωρίς τις βαριές απώλειες που σημάδεψαν προηγούμενες απόπειρες.

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης φαίνεται πως είναι ακόμα ένα οχυρό των Ουκρανών νοτίως του Λισιτσάνσκ, στο Ζολότε, αλλά και ένα από τα κλειδιά της ουκρανικής άμυνας στο νότιο τοίχωμα του «καζανιού», στην Αβντίιβκα, όπου οι βομβαρδισμοί των Ρώσων είναι σφοδρότατοι, καθώς είναι το σημείο από όπου βομβαρδίζεται συστηματικά –όχι μόνον φέτος, αλλά εδώ και οχτώ χρόνια– η μεγάλη ρωσόφωνη πόλη του Ντονέτσκ: για την ακρίβεια, οι Ουκρανοί της Αβντίιβκα βομβάρδισαν και πάλι το Σαββατόβραδο με ρουκέτες Grad το κέντρο του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε πολίτες.

Τα χημικά εργοστάσια

Μάλιστα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, ξεκαθάρισε προχτές ότι σκοπός των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι η κατάληψη εξ εφόδου της Αβντίιβκα αλλά η περικύκλωσή της, καθώς πέρα από τις πολυεπίπεδες οχυρώσεις της διαθέτει, όπως και το Σεβεροντονέτσκ, μερικά από τα μεγαλύτερα χημικά εργοστάσια της Ουκρανίας, που αν ανατιναχτούν θα μολύνουν τεράστιες εκτάσεις και πιθανότατα θα σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους στο κοντινό Ντονέτσκ.

Ετσι, ήδη έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο ο βασικός αυτοκινητόδρομος Ντονέτσκ-Κονσταντινοφσκα, κόβοντας μεγάλο κομμάτι του ανεφοδιασμού, ενώ κατελήφθη μετά από μεγάλες μάχες και ο οικισμός Νοβοσελόφσκα.

Στο μεταξύ, βέβαια, οι Ρώσοι καταστρέφουν με πυραύλους όσο περισσότερα δυτικά όπλα μπορούν: Χτες και προχτές χτύπησαν αποθήκες γεμάτες με υπερσύγχρονα αμερικανικά πυροβόλα Μ777 σε δύο περιοχές, το χωριό Ζοβτνέφ κοντά στο Νικολάγεφ και ένα κέντρο εκπαίδευσης κοντά στη βόρεια πόλη Σούμι. Επίσης κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά κοντά στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας και πριν από τρεις μέρες ανατίναξαν έναν στρατώνα όπου εκπαιδεύονταν ξένοι μισθοφόροι, πάλι στην περιοχή της Οδησσού.

Χτες χτυπήθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες και το Κίεβο, όπου καταστράφηκε εργοστάσιο γεμάτο με πολωνικά άρματα μάχης T-72 και άλλα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα που έχουν δωρηθεί από χώρες του ΝΑΤΟ – την ώρα που ο Πούτιν προειδοποίησε απειλητικά τη Δύση πως «θα χτυπήσουμε στόχους που δεν έχουμε ώς τώρα πλήξει», αν δεν σταματήσει η ακατάσχετη ροή ξένων όπλων…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας