ART

Ο αρπιστής των Κυκλάδων – Η αφαίρεση στην Τέχνη 4.500 χρόνια πριν!

………………

Ο αρπιστής και ο αυλητής της Πρώιμης Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών αποκαλύπτοντας το ύφος της Τέχνης στις Κυκλάδες 4.500 χρόνια πριν.

Κάποιος, που δεν γνωρίζει τα εμβληματικά αυτά ειδώλια, άνετα θα θεωρούσε πως ανήκουν στην εποχή μας, όπου η αφαίρεση στην απόδοση της φόρμας είναι κάτι απόλυτα συνυφασμένο με την Τέχνη της.

Ο αρπιστής είναι μικρού μεγέθους κάθεται σε θρονί περίτεχνο κι αυτό υποδηλώνει τη θέση του στην αυλή της εποχής εκείνης. Κρατάει στα χέρια του μουσικό όργανο που μοιάζει με άρπα, ή, όπως λένε οι ειδικοί, με λύρα της εποχής. Το πρόσωπό του – χωρίς κανένα χαρακτηριστικό παρά μόνο τη μύτη –  είναι σηκωμένο ψηλά, ζητώντας πιθανότατα την έμπνευση από τη μούσα, ή ζώντας μια στιγμή μουσικής έκστασης.

Ένα από τα ωραιότερα μνημεία Τέχνης που φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 2.880 – 2.3οο π.Χ. και αποτυπώνει το υψηλό επίπεδο των κατοίκων των νησιών μαζί και τον χαρούμενο και πολύχρωμο κόσμο τους, που καθρεφτίζεται, βέβαια, έντονα στις τοιχογραφίες της εποχής.

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας