Βέροια Ρεπορτάζ

Ολοκληρώθηκε η “Ιατρική Εβδομάδα” των Παυλείων με την εκδήλωση «Υγιεινή και παραδοσιακή διατροφή»

 

—–

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βέροιας ολοκληρώθηκε η 4η Ιατρική Εβδομάδα των Παυλείων, αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, με εκδήλωση που πραγματευόταν το θέμα«Υγιεινή και παραδοσιακή διατροφή».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας.

Για το θέμα μίλησαν:  ο Τόπης Αθανάσιος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, η Αναστασία Αλεξοπούλου Παυλίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου, η Δανάη Κουκούλη, σέφ, και η Γεωργία Πανανοπούλου, οινολόγος.

Με παρόντες εκπροσώπους των αρχών και των Συλλόγων του τόπου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Διαμαντόπουλος,  και η Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, (Παράρτημα Βέροιας), Ευσεβία Δουλγέρογλου Γκουντή.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στην διατροφή των Μικρασιατών ως στοιχείο της παράδοσής τους, την οποία παράδοση έφεραν διωγμένοι και κυνηγημένοι στη νέα τους πατρίδα. Διατροφή, η οποία συνδυάζει τη γεύση με την υπεράσπιση της υγείας.

Ο Τόπης Αθανάσιος, με θέμα «Η διατροφική αξία της νηστείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η ευεργετική της επίδραση στην πνευματική ζωή και στην υγεία των πιστών», ξεκίνησε από την ετυμολογία της λέξης, για να περάσει στις ευεργετικές ιδιότητες της νηστείας για κάθε άνθρωπο, αφού οδηγεί στην απαραίτητη αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ποια είναι η συμμετοχή των γυναικών στη νηστεία και ποια των ανδρών, ποια είναι η χρησιμότητά της στη ζωή των παιδιών και από ποια ηλικία μπορεί να υιοθετηθεί γι΄αυτά, νηστεία και έφηβοι, νηστεία και ψυχολογική υγεία, (όχι μόνο σωματική), προγραμματισμός και ποικιλία τροφίμων κατά τη διαδικασία της εφαρμογής της, ήταν οι πυρήνες της τοποθέτησής του, που προκάλεσε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

Η Αναστασία Αλεξοπούλου- Παυλίδου μίλησε για τη μικρασιάτικη κουζίνα που μεταφέρθηκε μαζί με την γενικότερη κουλτούρα των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, εντυπωσιάζοντας τους ντόπιους με την ιδιαιτερότητά της.

Αναφέρθηκε  διεξοδικά στα αγαπημένα φαγητά των Μικρασιατών αλλά και στα περίφημα γλυκά τους, που είναι τα αγαπημένα όλου του Ελληνισμού πια.

Η Δανάη Κουκόλη, σεφ, μίλησε για την επίδραση που είχε η κουζίνα της μικρασιάτισσας γιαγιά της στον τρόπο που η ίδια ακολούθησε στην καριέρα της, δίνοντας μάλιστα και συνταγές!

Η Γεωργία Πανανοπούλου, οινολόγος, έκλεισε την εκδήλωση μιλώντας για το κρασί των Μικρασιατών, που ήταν μια από τις απολαύσεις τους, μαζί πάντα με τον απαραίτητο μεζέ και παραθέτοντας είδη κρασιών, που ταιριάζουν καλύτερα με κάποια παραδοσιακά εδέσματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης τίμησε τους ομιλητές.

Ακολούθησε πλούσιος μικρασιάτικος μπουφές, πολύ δελεαστικός!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας