Ελλάδα

Spiegel: Γιατί η Αθήνα υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου / Πόσο θα κοστίσουν στην Ελλάδα τα γερμανικά τεθωρακισμένα;

———–

Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις δηλώσεις Ερντογάν για διακοπή του διαλόγου με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η DW, μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι είναι οι εξής: «Η Τουρκία τερματίζει τις διμερείς συνομιλίες με την Αθήνα» (Spiegel Online), « Λόγω των διμερών διαφορών η Τουρκία διακόπτει κάθε διάλογο με την Ελλάδα» (Zeit Online), «Ο Ερντογάν παγώνει τις συνομιλίες με την Αθήνα» (Tagesspiegel) και «Ανακοινώσεις Ερντογάν με αποδέκτη την Αθήνα» (Handelsblatt).

H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel σημειώνει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν κλιμακώνει την διένεξη με την Αθήνα, δίνοντας εντολή στην κυβέρνησή του να σταματήσει κάθε διάλογο με την γειτονική χώρα. Απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Άγκυρα ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι “διακόψαμε την συνεργασία στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας”».

Η εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Απευθυνόμενος στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: “Μην τολμήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείτε και θα μείνετε μεσοστρατίς». Οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών ανέβηκαν πρόσφατα λόγω διαφόρων ζητημάτων. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος εξοργίστηκε από την προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο για πωλήσεις όπλων στην ανατολική Μεσόγειο ακυρώνοντας τις στρατηγικές συνομιλίες με την Αθήνα».

Πόσο θα κοστίσουν στην Ελλάδα τα γερμανικά τεθωρακισμένα;

«Η Ελλάδα θα προμηθεύσει τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα θα λάβει σύγχρονα τεθωρακισμένα Marder από τη Γερμανία. Με αυτό το τρόπο η Αθήνα ελπίζει σε μεγαλύτερη στήριξη του Βερολίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις», γράφει η ιστοσελίδα του Spiegel με τίτλο «Γιατί η Αθήνα υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου».

H ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού παρατηρεί: «Τον Απρίλιο η Ελλάδα ισχυρίζονταν ότι εκτός από σχετικά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων και κατασχεμένα καλάσνικοφ δεν θα σταλεί επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ουάσιγκτον και Βερολίνο άσκησαν ωστόσο πιέσεις στην Αθήνα να κάνει περισσότερα. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στην ΕΕ», επισημαίνει το Spiegel Online.

Μένει το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε με καθυστέρηση τη συμφωνία με τη Γερμανία. Η Ελλάδα δαπανά δυσανάλογα πολλά χρήματα για την άμυνα. Περίπου το 3,6% του ΑΕΠ, την στιγμή που εξακολουθεί να έχει τεράστιο χρέος. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αυξάνεται σημαντικά. Οι πολίτες διερωτώνται: πόσο θα κοστίσουν τα γερμανικά τεθωρακισμένα; Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ένα υψηλό τίμημα και προβλέπουν ισχυρότερες διασυνδέσεις με την γερμανική αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει την αγορά αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belhara και δρομολογεί τώρα την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35.

Εύλογα πολλοί Έλληνες ανησυχούν για τις εν λόγω αγορές. Και δεν είναι μόνο οι φόβοι για δωροδοκίες σε πολιτικούς, αλλά και η ανησυχία ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων ενδέχεται να γίνουν κυρίως για πολιτικούς και όχι για στρατιωτικούς λόγους.

Σε πολλούς Έλληνες δεν θα αρέσει η νέα συμφωνία με τη Γερμανία. «Άλλο είναι να υποστηρίζεις την Ουκρανία και άλλο να διακόπτεις τους δεσμούς με τη Ρωσία και να αντιμετωπίζεις το ενδεχόμενο αντιποίνων», λέει η Αθηνά Νικολοπούλου στο Spiegel, υπάλληλος σε κατάστημα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν νομίζετε ότι οι Ρώσοι θα κλείσουν τη στρόφιγγα ή θα μας βομβαρδίσουν;» ρωτά.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Μαρτίου δείχνει ότι, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. .

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη ενδέχεται να της στοιχίσει ακριβά στις κάλπες. Κυκλοφορούν πολλά σενάρια ότι οι ελληνικές εκλογές θα γίνουν πρόωρα και μάλιστα ήδη το φθινόπωρο, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.