Κόσμος

Πέντε νεκροί από πυρά ενόπλου σε νοσοκομείο των ΗΠΑ

———

Ενώ η αμερικανική κοινωνία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το σοκ του Τέξας, μια νέα τραγωδία είναι σε εξέλιξη στην Οκλαχόμα, όπου άνδρας άνοιξε πυρ σε νοσοκομείο της Τάλσα σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης, ηλικίας 35 – 40 ετών, εισέβαλε οπλισμένος με τουφέκι και πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Η αστυνομία, με νωπές τις μνήμες από το φιάσκο του Τέξας, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η ταχεία επέμβαση των ανδρών της συνέβαλε στο να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξουν περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με τον Έρικ Νταλγκλίς, υπαρχηγός της αστυνομίας της πόλης, τα θύματα εντοπίστηκαν πέντε λεπτά αφότου πήγαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις. Οι αρχές δεν έχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, ενώ το περιστατικό συνέβη στο κτίριο Νάταλι, βρίσκονται γραφεία γιατρών και το ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου. Τα θύματα ήταν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν οι αστυνομικοί έκαναν νέα εκπαίδευση, ή αν είχαν στο μυαλό τους τι συνέβη στην Ουβάλντε, ο κ. Νταλγκλίς περιορίστηκε να πει «νομίζω πως αυτό είναι ακόμα νωπό στα μυαλά των πάντων».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την επίθεση και προσέφερε την υποστήριξή του σε τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Η Τάλσα, πόλη περίπου 411.000 κατοίκων, βρίσκεται 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Οκλαχόμα Σίτι, την πρωτεύουσα της πολιτείας του αμερικανικού Νότου.

Η επίθεση στο ιατρικό κέντρο στην Τάλσα προστέθηκε στη σειρά των mass shootings –των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου– που σόκαραν τις ΗΠΑ και αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Δύο εβδομάδες πριν από τα γεγονότα στην Ουβάλντε, νεαρός λευκός ρατσιστής σκότωσε 10 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ στη συνοικία Μπάφαλο, όπου ζουν κυρίως Αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Ο τρόπος που αντιδρά η αμερικανική αστυνομία στα συμβάντα του είδους μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το μακελειό σε σχολείο στην πόλη Ουβάλντε της πολιτείας Τέξας, όπου δεκαοκτάχρονος σκότωσε 19 μικρούς μαθητές και μικρές μαθήτριες και δύο δασκάλες προτού σκοτωθεί και ο ίδιος από πυρά ομάδας επέμβασης της συνοριοφυλακής, σχεδόν μία ώρα αφού άρχισε να εκτυλίσσεται η τραγωδία.

Οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, αποδεικνύονται ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας