Βέροια Πολιτισμός

Σπάνια συλλογή 576 βιβλίων τέχνης απέκτησε πρόσφατα η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

——

Μία εξαιρετική συλλογή 576  βιβλίων τέχνης, απέκτησε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Μία ευγενική προσφορά της κας Τώνιας Ζαμβακέλλη-Δραγούνη, στη μνήμη του πατέρα της Παναγιώτη Ζαμβακέλλη.

Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων τέχνης, όπως ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, υαλογραφίας, μωσαϊκού και άλλων, από την αρχαιότητα, μέχρι το Βυζάντιο και για όλο τον κόσμο. Οι γλώσσες στις οποίες είναι γραμμένα τα βιβλία είναι κυρίως τα ελληνικά, τα αγγλικά, γαλλικά και τα ρωσικά.

Ο Παναγιώτης Ζαμβακέλλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και έζησε στην Αθήνα. Ήταν έμπορος, μιλούσε 4 γλώσσες (Aγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ρώσικα ) και το χόμπυ του ήταν η ζωγραφική, με την οποία ασχολείτο τις ελεύθερες ώρες του.

Ήταν επίσης εξαιρετικός σκιτσογράφος ενώ είχε μάθει να ζωγραφίζει  και Αγιογραφίες με αυγοτέμπερα και φύλλα χρυσού.

Ήταν πραγματικά ένας καλλιτέχνης!

Με τη συλλογή -Βυζαντινών κυρίως βιβλίων- ασχολήθηκε αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα να αποκτήσει περίπου 3.000 βιβλία από όλο τον κόσμο. Τα αναζητούσε με πάθος σε βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου!

Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης,  γνώσης και αγάπης με τα βιβλία του, ήταν η συγγραφή του βιβλίου του «Εισαγωγή στην Βυζαντινή ζωγραφική». Ήθελε με απλά λόγια να μεταφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του, σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη συλλογή, λόγω της εξαιρετικής σπανιότητας, είναι στη διάθεση του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού, για χρήση μόνο στους χώρους της βιβλιοθήκης.

(επισκεφθείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης, στο σύνδεσμο που ακολουθεί   https://catalogue.libver.gr/)

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας