Ελλάδα Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Επιμελητήριο / δεκάδες οι απεγκλωβισμοί

———

Στις φλόγες τυλίχθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής, αιτία, κτίριο στην Πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο διατηρητέο κτίριο, όπου στεγάζονται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, δίπλα από την πολυκατοικία που στεγάζει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δεκάδες απεγκλωβισμούς ατόμων προχώρησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με υδροφόρα και γερανοφόρα οχήματα βρέθηκαν στο σημείο, ενώ οι μαύροι καπνοί που έβγαιναν από το κτίριο ήταν πυκνοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο έχουν εξέλθει, ενώ τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σημείο πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το GRTimes.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» δύο άνδρες, ηλικίας 20 και 35 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 6 άτομα. Ακόμη τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» με ελαφριά αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Voria.gr, στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο μεταφέρθηκαν και δύο αγοράκια, ηλικίας 4 και 12 ετών, με ήπια αναπνευστική δυσχέρεια. Στον 12χρονο μάλιστα χορηγήθηκε και οξυγόνο, όμως η κατάσταση της υγείας και των δύο δεν εμπνέει ανησυχία.

Αμέσως μετά την επιχείρηση κατάσβεσης, ο Υποστράτηγος και Συντονιστής του Επιχειρησιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, δήλωσε «Απεγκλωβίσαμε 44 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά που ήταν στο διπλανό φροντιστήριο».

Όπως επιπλέον είπε, «είχαμε πληροφορίες ότι πρόκειται για εγκλωβισμένα άτομα και ειδοποιήσαμε αμέσως μεγάλη δύναμη, 12 οχήματα με 40 άνδρες ανάμεσά τους δύο ειδικά οχήματα, για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε, αν έπρεπε, άτομα από τα μπαλκόνια».

«Περιβάλλαμε από τρεις πλευρές το κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά η οποία τελικά δεν ήταν στο κτίριο γραφείων ήταν στο διπλανό το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και με σκουπίδια μέσα. Από εκεί μάλλον ξεκίνησε η πυρκαγιά και δημιουργήθηκε μεγάλο θερμικό φορτίο, για αυτό υπήρχε και ο έντονος καπνός που φαινόταν από μακριά. Η φωτιά δεν πέρασε στο διπλανό κτίριο», ανέφερε.

Η φωτιά θορύβησε μαθητές και καθηγητές που βρίσκονταν σε παρακείμενο κτήριο. Σύμφωνα με το thestival.gr, συνολικά 30 παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, υπό τις οδηγίες και με τη βοήθεια των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά ξέσπασε σε ακάλυπτο χώρο με πολλά υλικά ανάμεσα στα τρία κτίρια πού βρίσκονται στο σημείο, ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Στην επιτυχή αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η δύναμη της αστυνομίας που έφτασε στο σημείο. Όπως δήλωσε ο αστυνομικός, Αλέξανδρος Σφελινιώτης και οι αστυνομικοί βοήθησαν αρχικά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και στη διευκόλυνση του έργου της Πυροσβεστικής, ενώ στη συνέχεια βοήθησαν στους απεγκλωβισμούς και έδιναν παράλληλα ότι πληροφορίες είχαν προς τους άνδρες της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν στο σημείο.

Συγκλονίζουν οι εικόνες των εγκλωβισμένων που σώθηκαν από τις φλόγες

Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους αλλά και την ανακούφιση που σώθηκαν από την πύρινη κόλαση, κατεβαίνουν από τα φλεγόμενα κτίρια άτομα που είχαν εγκλωβιστεί.

Όπως μεταδίδει το thesstoday, χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι μπήκαν στα κτίρια με τη συνδρομή γερανοφόρου, άτομα που ήταν εντός όταν ξέσπασε η φωτιά βγαίνουν σώοι και αβλαβείς, αγκαλιάζονται με τους δικούς τους ανθρώπους και λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο σημείο. Σημειώνεται ότι από το φλεγόμενο κτίριο κατέβηκαν πολλά παιδιά έντρομα από το φροντιστήριο, το οποίο στεγάζεται στο σημείο.

«Δουλεύαμε κανονικά και είδαμε καπνούς από το παράθυρο. Σηκωθήκαμε και μας είπαν να μη μπούμε στο ασανσέρ», αναφέρει, μεταφέροντας την αγωνία, μια γυναίκα που βρισκόταν ανάμεσα στους εγκλωβισμένους.

Αρκετοί είναι οι τραυματίες που έχουν ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο

banner-article

Ροη ειδήσεων