ART Πολιτισμός

Η Νίκη της Σαμοθράκης, το ωραιότερο γλυπτό της Ελληνιστικής Τέχνης

………………………

 

Η Νίκη της Σαμοθράκης, το ωραιότερα γλυπτό της Ελληνιστικής Τέχνης,  βρίσκεται στο Λούβρο .

Αν και τα έργα της Ελληνιστικής Εποχής δεν μπορούν να συγκριθούν μ’ αυτά της Κλασικής Αρχαιότητας η συγκεκριμένη Νίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στα γνωρίσματα της δεύτερης.

Έργο άγνωστου καλλιτέχνη της εποχής, αναπαριστά τη  Φτερωτή Νίκη, που ανεμίζει το ιμάτιό της στην πλώρη υποτιθέμενου καραβιού, καθώς η όλη κίνησή της, απ’ ότι εικάζεται, δείχνει πως στεφανώνει τον νικητή.

Οι  πτυχώσεις του ιματίου, το ανέμισμα των φτερών, το ιδανικό για τις αναλογίες του σώμα και προπαντός η κίνηση προς τα εμπρός ολόκληρου του γλυπτού αποπνέουν έναν πρωτόγνωρο δυναμισμό.

Η από παριανό μάρμαρο φιλοτεχνημένη Νίκη βρέθηκε το 1863 στο ιερό της Σαμοθράκης. Στο Λούβρο, όπου είναι πια εγκατεστημένη, είναι έτσι τοποθετημένη, ώστε να δεσπόζει μοναδικά στον χώρο και να συγκεντρώνει τον θαυμασμό εκατομμυρίων θεατών του Μουσείου.

Λέγεται πως αντίγραφο της Νίκης θα παραδοθεί στον φυσικό του χώρο. Αυτό, όμως, δεν μειώνει την πικρία και την οργή μας μας, για το ότι τα γλυπτά μας δεν επιστρέφονται στη χώρα που τα γέννησε…

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας