Ελλάδα Τοπικά

Πυροσβεστική Ημαθίας: Υπενθύμιση απαγόρευσης φωτιάς στην ύπαιθρο και στα Δάση

  1. ——–

    Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ημαθίας υπενθυμίζει στους πολίτες της περιοχής την απαγόρευση έναρξης και διατήρησης φωτιάς στην ύπαιθρο και στα Δάση. Οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, όπως αυτά καθορίζονται στην 9η Πυροσβεστική Διάταξη( ΦΕΚ Β΄1923/13-5-2021) , τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της.

  2. Καθορίζονται νέες απαγορεύσεις, περιορισμοί ή/και επιτρεπόμενες ενέργειες για καύση ανά κατηγορία καύσης, όπως καύση κλαδεμάτων πολυετών φυτειών, καύση για την αναβλάστηση των βοσκοτόπων ή για τη λειτουργία των πεδίων βολής και των ανοικτών σκοπευτηρίων, τη χρήση και καύση ειδών πυροτεχνίας ή τη ρίψη SkyLanterns ή για τη χρήση συσκευών έψησης .

  3. Ρυθμίζονται εκ νέου διατάξεις απαγόρευσης, περιορισμοί ή/και επιτρεπόμενες ενέργειες αναφορικά με την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας , την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων , τους χώρους απορριμμάτων, αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων , τους χώρους υγειονομικής ταφής και το κάπνισμα μελισσών.

  4. Ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (01 Μαΐου 2022-31 Οκτωβρίου 2022) και στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης παρακαλούμε:

                        α) Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

β)  Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας

  • Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

  • Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο.

  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

  • Σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

  • Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.

     γ) Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.

  • Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

  • Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

  • Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

  1. Σημειώνεται ότι από 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύθηκε και ισχύει η 19η Πυροσβεστική Διάταξη, η οποία αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε οικοπεδικούς χώρους και αγροτικές-δασικές εκτάσεις.

  2. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

  3. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

                                                                                                             Βέροια 24 Μαΐου     2022
Ο Αν. Διοικητής

                                                                                                             Γρηγόριος Ε. Γερόπουλος
Αντιπύραρχος

banner-article

Ροη ειδήσεων