Η Ρωσία «πάγωσε» την παροχή ρεύματος στη Φινλανδία

Φωτ. Reuters
------

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική προειδοποίησε είχαν προχωρήσει χθες οι ρωσικές αρχές.

Η διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται στη δυσκολία της πραγματοποίησης πληρωμών για την ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην αγορά, αναφέρει η αρμόδια φινλανδική εταιρεία Fingrid, επικαλούμενη την ρωσική Inter RAO.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι συνιστά την πρώτη αντίδραση της Μόσχας στην κατεύθυνση των αντιποίνων προς το Ελσίνκι για την πρόθεσή των Φινλανδών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι»

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε από χθες ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της Fingrid.

Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε χθες ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 45109 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια