Ελλάδα Κόσμος

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ιστορικά επικίνδυνη» η συμφωνία για τις βάσεις

——

Για κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ έκανε λόγο σήμερα ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκης.

Ο κ. Κουτσούμπας τη χαρακτήρισε «ιστορικά επικίνδυνη» και τόνισε ότι πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθεί και το περιεχόμενο αυτής της Συμφωνίας και θα αποκαλυφθεί «ο χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής που εμπλέκει τη χώρα και το λαό σε νέες, πολύ μεγάλες περιπέτειες».

«Η σημερινή ημέρα, η 12η Μαΐου, κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει την κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ (κατ’ όνομα και μόνο αμυντική, αλλά στην πραγματικότητα πολύ – πολύ επιθετική), θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια», είπε καταρχάς ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα λίγο αργότερα:

«Θα συμφωνήσουμε μαζί σας, ότι η σημερινή συμφωνία είναι ιστορική. Είναι ιστορικά επικίνδυνη για το λαό, είναι ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ιστορικές «είναι κι οι ευθύνες όσων ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία, αλλά και όσων την προετοίμασαν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στη σημερινή συμφωνία – έκτρωμα, την οποία ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός να προσκομίσει ως δώρο, εν όψει της συνάντησής του με το Αμερικάνο πρόεδρο Μπάιντεν».

Όπως επισήμανε, με τη συμφωνία αυτή «επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Στεφανοβίκειο, αλλού, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια, μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών».

Αφού υπογράμμισε ότι προβλέπεται ακόμα και ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων, επισήμανε ότι πρόκειται για υποδομές «που παίζουν ήδη και θα παίξουν στο μέλλον, ακόμη πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις, που σήμερα έχουν ως επίκεντρο την Ουκρανία, αύριο μπορεί να γενικευτούν παραπέρα».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για «συνειδητή πολιτική επιλογή να σύρετε το λαό και τη χώρα -ακόμη περισσότερο- στο δολοφονικό ευρωΝΑΤΟϊκό άρμα, γιατί αυτό επιβάλλουν συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, ορισμένων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου κυρίως που, μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, βρίσκουν ευκαιρίες για μπίζνες, αγορές και νέα αμύθητα κέρδη», φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργειακή ακρίβεια και συνολικά την εκτίναξη των τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

«Αυτό το έγκλημα τόσο σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, όσο και των ενεργειακών πηγών της χώρας, σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε βήμα το βήμα από όλες τις κυβερνήσεις, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία» και υπογράμμισε πως σήμερα είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, καθώς «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, ακόμη και με τη χρήση των πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων».

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας