Ελλάδα Οικονομία

Βενζίνη: Η 8η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελλάδα – Θα πληρώνουμε πάνω από 2 ευρώ για αρκετό καιρό

………………

Προετοιμασμένοι για να πληρώνουν την βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), από την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαΐου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στην χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες και στο υγραέριο κίνησης.

Έτσι, με την τιμή χονδρικής να εκτοξεύεται στα 1,666 ευρώ ανά λίτρο, η λιανική από αύριο, Τρίτη, θα αγγίξει τα 2,2 ευρώ το λίτρο (μέσο πανελλαδικό όριο), την ώρα που στα νησιά δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΠΕΚ Γιώργο Ασμάτογλου, οι τιμές της βενζίνης κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σχολίασε επίσης ότι «σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και άλλες αυξήσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πόσο. Όλα έχουν να κάνουν με τη τιμή στα διυλιστήρια».

Και πρόσθεσε: «αυτή την στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι στα 2,20 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά κυμαίνεται στα 2,50. Επαναλαμβάνω ότι η κατάσταση δεν επιδέχεται προβλέψεις. Μπορείς να δεις αύριο να γίνει ένα νέο μπαμ και να αυξηθεί περεταίρω σε επίπεδο που δεν περιμέναμε».

Η μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα σύμφωνα με τον πλατφόρμα e-katanalotis, διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 σε 2,165 ευρώ το λίτρο. Ακόμη και στην Αττική η μέση τιμή στις 4 Μαΐου 2022 ξεπέρασε το 2,1 ευρώ. Στα νησιά δε των Κυκλάδων, η τιμή του λίτρου ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 2,5 ευρώ.

Με βάση την πλατφόρμα globalpetrolprices.com, στις αρχές Μαΐου η Ελλάδα είχε την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον πλανήτη και η τρίτη πιο ακριβή στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας στις 2 Μαΐου 2022, είχε διαμορφωθεί σε 2,107 ευρώ ανά λίτρο και ήταν λίγο χαμηλότερη από εκείνη που είχε στη Δανία (2,186 ευρώ/λίτρο) και την Φινλανδία (2,174 ευρώ/λίτρο). Επίσης ήταν ακριβότερη από την Ολλανδία,όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 2,095 ευρώ/λίτρο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, την πιο φθηνή βενζίνη 95 οκτανίων στις αρχές Μαΐου είχε η Μάλτα (1,340 ευρώ/λίτρο) και ακολουθούσε η Κύπρος (1,528 ευρώ/λίτρο). Στον πλανήτη, την πιο ακριβή βενζίνη συναντάει κάποιος στο Χονγκ Κονγκ (2,793 ευρώ/λίτρο) και την πιο φθηνή στην Βενεζουέλα (0,021 ευρώ/λίτρο).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΠΕΚ Γιώργο Ασμάτογλου, τα μέτρα της κυβέρνησης ίσα που ανέσχεσαν τις αυξήσεις. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης, όπως αναφέρει, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα που είχε προ της εφαρμογής της έκπτωσης των 12 λεπτών (χωρίς το ΦΠΑ). «Η αύξηση (των τιμών) τρώει την επιδότηση» λέει χαρακτηριστικά.

tvxs

banner-article

Ροη ειδήσεων