Απόψεις Άρθρα

“Ζητάει άμεση ένταξη στην Ε.Ε. ο Ζελένσκι” γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Υπό το ασήκωτο βάρος της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται από τους Ρώσους, ο Ουκρανός πρόεδρος αξιώνει όλο και περισσότερα μέτρα στήριξης από τους δυτικούς του συμμάχους, κάποια από τα οποία δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση. ● Πάντως, η Ε.Ε. εξετάζει την κατάσχεση, ρευστοποίηση και επένδυση «στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» κάθε παγωμένου ρωσικού περιουσιακού στοιχείου εντός της Ένωσις.

Σε σύνοδο αντιρωσικής υστερίας εξελίχθηκε η «διεθνής διάσκεψη δωρητών» για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε χτες στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, στη χτεσινή «φιέστα» συγκεντρώθηκαν περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ για το Κίεβο – χρήματα που βέβαια δεν φτάνουν ούτε για να… βγει ο μήνας, καθώς πριν από λίγες μόνον μέρες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε από τη διεθνή κοινότητα τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια κάθε μήνα, μόνο για την πληρωμή μισθών και συντάξεων!

Και όλα αυτά, τη στιγμή που συνεχίζεται το παρασκηνιακό «μακελειό» μεταξύ των 27 εταίρων για το περίφημο σχέδιο για άμεσο εμπάργκο του ματωμένου ρωσικού πετρελαίου και γκαζιού, που θα επιτρέψει στην υπερήφανη Ευρωπαϊκή Ενωσή μας να αγοράζει σε πολλαπλάσια τιμή το αγνό και αθώο πετρέλαιο και γκάζι γνωστών δημοκρατικών και φιλειρηνικών κρατών, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Λιβύη, η Αλγερία και -ναι, το βρήκατε- οι άμωμες ΗΠΑ!

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε χτες στη σύνοδο μέσω βίντεο για να παρουσιάσει το νέο σχέδιό του για την έναρξη εκστρατείας «συμμετοχικής χρηματοδότησης» για την ντε φάκτο χρεοκοπημένη χώρα του: όπως είπε, από χτες λειτουργεί μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα δωρεών, η United24, που θα βοηθήσει, λέει, το Κίεβο «να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να ανοικοδομήσει τις υποδομές της χώρας»:

«Με ένα κλικ μπορείτε να δώσετε κεφάλαια για να βοηθήσετε τους υπερασπιστές μας, να σώσετε τους αμάχους μας και να ανοικοδομήσετε την Ουκρανία» είπε ο Ζελένσκι στα αγγλικά, συμπληρώνοντας πως «όλα τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στην Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια υπουργεία» και ότι οι εκθέσεις για την κατανομή των κεφαλαίων θα δημοσιοποιούνται «κάθε 24 ώρες».

Και δεν έμεινε εκεί: ο Ζελένσκι ζήτησε ουσιαστικά εκ νέου την άμεση ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα αξίωσε να «δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας», με «απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο μια υπόσχεση ή μια προοπτική»! Αυτά απαιτεί σήμερα με ύφος θριαμβευτή ο Ζελένσκι, πρόεδρος μιας από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς δείκτες (α)διαφάνειας, αλλά και πρωταγωνιστής της λίστας των Panama Papers και του διεθνούς ξεπλύματος χρήματος τόσο προσωπικά, όσο και για λογαριασμό του μεγαλομαφιόζου μέντορά του, ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των ίδιων ξένων εφημερίδων, όπως η Guardian, που σήμερα τον ηρωοποιούν…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από τη μεριά του, μπορεί να μην είπε τίποτε για το θέμα της… αυτόματης ένταξης, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς, αλλά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της (νομικά ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενης) κατάσχεσης και ρευστοποίησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ε.Ε., αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και της διάθεσής τους, λέει, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, φυσικά από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Σχέδιο που, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει σύμφωνα με αρκετούς νομομαθείς τη μεγαλύτερη ληστεία στην παγκόσμια ιστορία…

Οπως και να ’χει, το σημαντικό είναι να βοηθηθούν οι άμαχοι και οι πρόσφυγες. Στα λόγια, δηλαδή, γιατί όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου έχει δεχτεί το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόλις το εν τέταρτον της συνολικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ανθρωπιστική, ενώ τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν σε δωρεά οπλικών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως η εξαιρετικά πολεμοχαρής Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στη διάσκεψη βοήθεια ύψους μόλις 200 εκατομμυρίων ευρώ για τα μιλιούνια των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία! Αυτό που μετρά, άλλωστε, είναι η τελική νίκη…

Σε άλλες ειδήσεις, οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ανηλεώς τους περικυκλωμένους Ουκρανούς στο Ντονμπάς και το σιδηροδρομικό δίκτυο στη δυτική Ουκρανία, αλλά και τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη, όπου το σύνταγμα Αζόφ απέφυγε και χτες να απελευθερώσει τους υπόλοιπους αμάχους και τραυματίες, ενώ ο Πούτιν φέρεται να ζήτησε συγγνώμη για τις απρεπείς δηλώσεις του Λαβρόφ περί εβραϊκού αίματος του Χίτλερ από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ, στον οποίο ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να βγουν ζωντανοί οι «Αζόφτσκι» από τη Μαριούπολη, τραυματίες ή αρτιμελείς, είναι να παραδοθούν…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας