Άρθρα Κόσμος

Έρευνα σοκ / Reuters: Ακροδεξιοί εκπαιδεύουν αστυνομικούς στις ΗΠΑ

——-

Χρίστος Καλουντζόγλου

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Ρίτσαρντ Γουάιτχεντ είναι μαχητής της αμερικανικής δεξιάς.

Υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες. Ζητά δημόσιες εκτελέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που θεωρούνται αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ . Και το 2020 ζητούσε από την αστυνομία να μην εκτελούν τις εντολές των υπηρεσιών δημόσιας υγείας για την προστασία από την πανδημία, προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε στα όρια του εμφυλίου πολέμου». Ο Ρίτσαρντ Γουάιτχεντ πέραν της έντονης πολιτικής δράσης του έχει και μία εργασία: είναι εκπαιδευτής αστυνομικών.

Η έρευνα του πρακτορείου Reuters δείχνει ότι ο εκπαιδευτής της αστυνομίας έχει διδάξει τουλάχιστον 560 αστυνομικούς και άλλους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας σε 85 οργανωμένα μαθήματα που έγιναν σε 12 πολιτείες τα τελευταία 4 χρόνια.

Το 2015 επιτροπή αξιολόγησης εκπαιδευτών στην Ουάσινγκτον απαγόρευσε προσωρινά την διαφήμιση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Γουάιτχεντ επειδή είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο μία προσβλητική ανάρτηση για αξιωματικό της αστυνομίας που φορούσε τουρμπάνι, χαρακτηρίζοντάς τον «πετσετοκέφαλο».

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί επειδή κάποιος μαθητής διαμαρτυρήθηκε ότι ο  Γουάιτχεντ χρησιμοποιούσε επιθετική φρασεολογία και προσβλητικές εκφράσεις για τις γυναίκες. Ο Γουάιτχεντ απάντησε στην επιτροπή ότι έδινε μεγάλη σημασία στην άποψη ενός μαθητή. Αλλά οι δημόσιες παρεμβάσεις του συνεχίστηκαν βάζοντας στο στόχαστρό του τα διεμφυλικά άτομα.

Ο Γουάιτχεντ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της τάσης να προωθείται μια ακροδεξιά πολιτική ατζέντα στην αμερικανική αστυνομία. Είναι ο  ένας από τους πέντε εκπαιδευτές αστυνομικών για τους οποίους η έρευνα του πρακτορείου Reuters εξακρίβωσε ότι διακινούν εξτρεμιστικές απόψεις και διατηρούν επαφές με γνωστά στελέχη της αμερικανικής ακροδεξιάς.

Τα άτομα αυτά εργάζονται σε μία ή περισσότερες από τις 35 εταιρίες που κλείνουν συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος για την εκπαίδευση αστυνομικών και το 2021 είχαν κάνει μαθήματα σε τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η έρευνα του Reuters στηρίχθηκε σε στοιχεία από τον ιστότοπο policetraining.net.

Συνωμοσιολόγοι εκπαιδευτές

Οι πέντε εκπαιδευτές έχουν δημοσιοποιήσει αμφιλεγόμενες απόψεις, μεταξύ αυτών διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ. Ένας από αυτούς είχε παρακολουθήσει την συγκέντρωση του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου του 2021, που εξελίχθηκε σε διαδήλωση στην οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί. Άλλοι δυο έχουν ισχυριστεί  ότι προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπάιντεν, είναι παιδόφιλοι. Τέσσερις έχουν ανεβάσει αναρτήσεις του Τζο Μπιγκς, ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, ο οποίος δικάζεται για την εμπλοκή του στις διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο.

Ο Γουάιτχεντ και οι άλλοι 4 εκπαιδευτές υποστηρίζουν ότι οι απόψεις τους δεν είναι ακραίες, ούτε ακροδεξιές. Παρόλο που κάποιοι ζητούσαν την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, ισχυρίζονται ότι ήταν χιουμοριστικά σχόλια και δεν εμπλέκουν την πολιτική με την εκπαιδευτική δραστηριότητά τους.

Ο Γουάιτχεντ περιλαμβάνεται ως μέλος στη βάση δεδομένων της οργάνωσης Oath Keepers, που είναι μία ακροδεξιά οργάνωση. Άλλα 15 μέλη της οργάνωσης αυτής δηλώνουν ότι είναι εκπαιδευτές αστυνομικών και δεκάδες εμφανίζονται ως απόστρατοι αξιωματικοί της αστυνομίας ή εκπαιδευτές, όπως διαπίστωσε το Reuters.

Ο Γουάιτχεντ δήλωσε στο Reuters ότι ήταν μέλος της οργάνωσης Oath Keeper για έναν χρόνο και εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδεολογία της για την «υπεράσπιση του συντάγματος».

Ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί που τραβούν εύκολα όπλο

Τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους αστυνομικούς, σε μία βιομηχανία που δεν έχει σαφείς ρυθμιστικούς κανόνες, αποτελούν θέμα συζήτησης μετά τα απανωτά περιστατικά θανάτων πολιτών από πυρά αστυνομικών τα τελευταία χρόνια.

Η δουλειά των εκπαιδευτών αυτών, όπως τα άτομα που εντόπισε η έρευνα του Reuters, δείχνουν ότι η έλλειψη κανόνων και ελέγχου τους επιτρέπουν να διογκώνουν τους κινδύνους που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί, κάτι που τους εξωθεί στην υπερβολική χρήση βίας σε συνθήκες έντονης πίεσης.

Οι αστυνομικοί λαμβάνουν πολύ λιγότερη εκπαίδευση στις ακαδημίες της αστυνομίας σε σύγκριση με άλλες χώρες, λέει στο Reuters ο Αρζούν Σέτι, καθηγητής δικαίου στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Αυτό ανοίγει «εμπορικές ευκαιρίες» για ιδιώτες εκπαιδευτές, κάποιοι από τους οποίους δεν αποφεύγουν την «πολιτική» και μάλιστα εκφράζουν απόψεις εναντίον των μαύρων και άλλων κοινοτήτων, τονίζει ο καθηγητής Αρζούν Σέτι.

Οι ιδιώτες εκπαιδευτές χρεώνουν από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια για κάθε κύκλο σεμιναρίων,  τα οποία οργανώνονται έχοντας ως βάση κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όπως ο αριθμός των συμμετεχόντων και τις διδακτικές ώρες. Από εκεί και πέρα δεν γίνεται έλεγχος για το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όπως επισημαίνει ο Ράντι Σρίουσμπερι, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας. Προσθέτοντας ότι κάποιοι αστυνομικοί υιοθετούν τις εξτρεμιστικές απόψεις των εκπαιδευτών τους, τους οποίους θεωρούν αυθεντίες και αξιόπιστους. «Η κακή εκπαίδευση προκαλεί κακή συμπεριφορά», προσθέτει ο Ράντι Σρίουσμπερι.

Ο Γουάιτχεντ όμως διαφωνεί με την άποψη ότι οι εκπαιδευτές χρειάζονται περισσότερη επίβλεψη και έλεγχο, λέγοντας ότι αυτά «του φαίνονται σαν περιοριστικοί κανόνες».

Κάποιοι εκπαιδευτές της αστυνομίας ανεβάζουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στα social media θεωρίες συνωμοσίας, που συνήθως στοχοποιούν τους Δημοκρατικούς και τις διασημότητες του Χόλυγουντ, ως μέλη ενός κυκλώματος σατανιστών, παιδόφιλων και κανίβαλων. Στη συνέχεια μπαίνουν στις τάξεις για να εκπαιδεύσουν αστυνομικούς και ορισμένοι που αναλαμβάνουν την τήρηση της τάξης δεν δυσκολεύονται να τραβήξουν όπλο εναντίον πολιτών.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας