Κοινωνία

«Πανδημία» σκότους με πάνω από 1.000 διακοπές ρεύματος καθημερινά / πάνω από 26.500 οι εντολές για διακοπή ρεύματος

———-

Σε χιλιάδες διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών των καταναλωτών προχωρούν άμεσα οι πάροχοι ενέργειας «βυθίζοντας» στο σκοτάδι νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά την… άτυπη περίοδο χάριτος που υπήρξε τις ημέρες του Πάσχα από σήμερα, Τετάρτη, άρχισαν να εκτελούνται και πάλι οι εντολές των παρόχων ενέργειας για τη διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Μιλώντας το πρωί στο OPEN, ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ Κ. Μανιάτης έκανε γνωστό πως κατά μέσο όρο σε όλη την επικράτεια έχουμε 1.000 με 1.100 αποκοπές σε καθημερινή βάση. Μόνο στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα.

«Στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης σε εβδομαδιαία βάση έχουμε 1.200 αιτήσεις για αποκοπές. Σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά περίπου 1.600 αιτήσεις και στην Κρήτη περίπου 1.000 την εβδομάδα», τόνισε.

«Άρα είμαστε γύρω στις 1.100 διακοπές ημερησίως» εξήγησε ο ίδιος.

Βέβαια την ίδια στιγμή, εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ετοιμάζουν τις δικές τους κινήσεις.

Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν συντονισμένες προσφυγές και εξώδικα διαμαρτυριών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δώσει εντολές διακοπής για περίπου 26.500 παροχές ρεύματος, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

«Από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουμε πάρει 26.500 περίπου εντολές κι έχουμε εκτελέσει έξι με 6.500 και συνεχίζουμε να εκτελούμε τις υπόλοιπες» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται η διακοπή ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι: «αυτό γίνεται αν έχεις απλήρωτο τον πρώτο λογαριασμό και τον δεύτερο» ενώ πρόσθεσε ότι «θα ήταν σωστό οι πάροχοι να στέλνουν κι ένα sms ότι το επόμενο διάστημα ή την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες μέρες θα γίνει διακοπή ρεύματος αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα ή δεν κάνετε έναν διακανονισμό».

«Εμείς δεν γνωρίζουμε τι χρήματα χρωστάει και ποια είναι η κατάσταση κάθε καταναλωτή, είμαστε υποχρεωμένοι όμως μετά από τις εντολές που έρχονται από τους παρόχους να κάνουμε τη διαδικασία της αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε.

Ανέφερε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν γνωρίζουμε αν κάποιο νοικοκυριό είναι ευάλωτο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι εντολές που παίρνουμε από τους παρόχους και μπορεί αρκετοί που έχουν φύγει για Πάσχα να επιστρέψουν σπίτι τους και να δουν ότι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα λόγω διακοπής από χρέος ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι πάνω από 500 διακοπές πραγματοποιούνται καθημερινά μόνο στην περιοχή της Αττικής.

ΚΚΕ: Πλήρης επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

«–Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

–Κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

–Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ – μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια – είναι τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ’ την ακρίβεια», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τα ενεργειακά.

«Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του κόμματος.

Την τροπολογία για μορατόριουμ διακοπών θυμίζει το ΜέΡΑ25

«Η εφιαλτική αυτή κατάσταση δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση, πέρα από το να δεχτεί την τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 ήδη από τις 6 Απρίλη, για μορατόριουμ στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον για 3 μήνες.

Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να μην δεχτεί την σχετική νομοθετική ρύθμιση υπό αυτό το εκρηκτικό καθεστώς, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να μην τοποθετούνται.

Πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να πάρει θέση στο αν, αυτή τη στιγμή, θα επιτρέψουμε ή όχι αυτόν τον νέο κοινωνικό Αρμαγεδδώνα. Εμείς θα επιμένουμε πως δεν πρέπει κανείς και καμία να μείνει χωρίς ρεύμα» τονίζει στη δήλωσή του ο εκπροσώπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

 topontiki.gr  / efsyn.gr