Απόψεις Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τον Εμανουέλ Μακρόν

———

Χρίστος Καλουντζόγλου

Ένας αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μόλις ανακοινώθηκαν τα exit polls που έδειξαν την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική Προεδρία.

Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της εκλογής της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στην Προεδρία της Γαλλίας, κάτι που θα κλόνιζε τις ισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ και της Συμμαχίας, αλλά το μήνυμα της κάλπης είναι τόσο ηχηρό που κανένας δεν έχει δικαίωμα να κάνει πως δεν το άκουσε. Πολύ περισσότερο, καθώς οι Γάλλοι θα κληθούν και πάλι στις κάλπες τον Ιούνιο για τις βουλευτικές εκλογές.

Το μήνυμα εστάλη από το 28% των Γάλλων που γύρισαν την πλάτη στην εκλογική διαδικασία και απείχαν, εκφράζοντας προφανώς την απαρέσκειά τους για μία μάχη που δεν τους αφορούσε. Ο Μακρόν ερμήνευσε την αποχή ως «άρνηση επιλογής», δείχνοντας ότι μάλλον δεν κατάλαβε τι του είπε σχεδόν ο ένας στους τρεις Γάλλους.

Ο τρίτος γύρος μόλις άρχισε

Και το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνουν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες είναι πολύ πιθανό το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν να συνεργαστεί με το πιο ακραίο κόμμα του Ζεμούρ, συγκροτώντας ένα ενιαίο εθνικιστικό/ρατσιστικό μέτωπο.

Το ερώτημα είναι κρίσιμο γιατί σε περίπτωση νίκης της ακροδεξιάς ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να συγκατοικήσει με την Μαρίν Λε Πεν, κάτι που θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει το φιλελεύθερο/κεντρώο προσωπείο στρέφοντας το βλέμμα προς τα δεξιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν ερμήνευσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ως ένδειξη ότι οι Γάλλοι «δεν θέλουν μία εσωστρεφή Γαλλία», αλλά ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν απέφυγε τους πανηγυρισμούς λέγοντας ότι «πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα του γαλλικού λαού».

Με την αποχή να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 3% σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και  τον γαλλικό νότο να απέχει σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να αισθάνεται τόσο άνετα στη δεύτερη θητεία του, ακόμα κι αν διακατέχεται από την αλαζονεία που του προσάπτουν οι περισσότεροι Γάλλοι.

Θεωρητικά πρόκειται για εκλογική νίκη ιστορικής σημασίας, ο Μακρόν φαίνεται να έχει στα χέρια του καλά χαρτιά, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως  επισήμανε ο Αλεξίς Μπρεζέ, στη Le Figaro.

Ο επικεφαλής της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος στον πρώτο γύρο αύξησε τα ποσοστά του κόμματός του, περιέγραψε την θέση του Μακρόν λέγοντας ότι «κολυμπάει σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων» και χαρακτήρισε «στρεβλή» την επιλογή των Γάλλων για την Προεδρία.

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο στην Γαλλία. Από χθες το βράδυ, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, άρχισε ο τρίτος γύρος.

Ήδη η Μαρίν Λε Πεν μίλησε για «νίκη» του κόμματός της, καθώς αύξησε τα ποσοστά της και ο Ζαν Λικ Μελανσόν έθεσε ως επόμενο στόχο του την πρωθυπουργία.

Άρα ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μπροστά του πολύ δύσκολο έργο και η δεύτερη Προεδρική θητεία δεν είναι στρωμένη με ρόδα.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο