Βέροια Ειδήσεις με Διάρκεια

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Οργάνωση Έκθεσης Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

——–

100 χρόνια από την λήξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

100 χρόνια από την προσφυγιά ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων.

100 χρόνια από όταν 18.500 πρόσφυγες από τη Θράκη, τη Μ. Ασία και τον Πόντο εγκαθίστανται στην Ημαθία.

Ο Σύλλογος Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τιμά τη μνήμη αυτή με μια περιοδική επετειακή έκθεση το Φθινόπωρο του 2022 με αντικείμενα που οι πρώτοι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους, και τα οποία στις επόμενες γενιές άλλαξαν χρήση διατηρώντας τη μνημονική τους αξία.

Αναζητούμε τέτοια αντικείμενα και σας προσκαλούμε για όσο θα διαρκεί η έκθεση να μας εμπιστευτείτε τα δικά σας, μαζί με τη σύντομη ιστορία τους που θα διηγηθείτε εσείς.

Μια κούπα από την Κιουτάχεια που έγινε ανθοδοχείο, ένα ποδόγυρος από την Ινέπολη που μετατράπηκε σε καπέλο φωτιστικού, ένας καμεός δαχτυλιδιού από την Σμύρνη που μετατράπηκε σε καρφίτσα, μια εικόνα που από το εικονοστάσι στην Κερασούντα κοσμεί πλέον το σαλόνι σε μια μνημονική κόγχη…

Ξεκινάμε λοιπόν να σκαλίζουμε τη μνήμη και τις μνήμες μέσα από τα αντικείμενα των πρώτων προσφύγων και επικοινωνούμε με την Οργανωτική Επιτροπή του Συλλόγου Φίλων στο 6970053990 (κ. Μαυρομιχάλη) καθημερινά από τις 18:00 μέχρι τις 20:00.

Προθεσμία συγκέντρωσης αντικειμένων και ιστοριών: τέλος Ιουνίου 2022

banner-article

Ροη ειδήσεων