Εκδηλώσεις Νάουσα

Εργατικό Κέντρο Νάουσας / Πρωτομαγιά 2022: “…Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε…”

————

 ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ,  στις 11πμ στη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Eργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών – Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο

 • Οι ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία Αιτία είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

 • Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι  δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

 • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα και « μερίσματα ανάπτυξης»  όπως είναι  οι αυξήσεις που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το κατώτατο μισθό να παραμένει τουλάχιστον 40 ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2012! Το εισόδημα μας έχει ήδη εξανεμιστεί!

Μας λένε ότι « δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα» ότι αυτές είναι οι αντοχές της οικονομίας, τη στιγμή που ψήφισαν το νέο νομοσχέδιο – ντροπή για τον ΟΑΕΔ που τον μετατρέπει σε κρατικό  δουλεμπορικό γραφείο και αφήνει περισσότερους ανέργους μέσα από « εκβιασμούς» εκτός ταμείου ,  ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε τους μεγάλους επιχειρηματίες στο νομό μας να θησαυρίζουν , να ξεζουμίζουν το δικό μας πλούτο μέσα από τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που εμείς πληρώνουμε με τη βαριά φορολογία, την ίδια στιγμή δίνουν 4 δις ευρώ για τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δαπάνες .

Οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες της κομπόστας , στα διαλογητήρια , οι εργάτες γης αλλά και οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν βιώσει καλά στο πετσί τις συνέπειες των ανταγωνισμών  με  το Ρώσικο εμπάργκο από το 2014 , δεν θα ανεχθούν και άλλες θυσίες.

Αναλογιζόμενοι ότι στο Νομό μας είναι αυξημένες οι ανάγκες για θέρμανση το χειμώνα ΔΕΝ θα ανεχτούμε κανένα σπίτι συναδέλφου μας να μείνει κρύο , η χωρίς ρεύμα . Ζούμε το 2022 και όχι στο μεσαίωνα , θέλουμε να απολαμβάνουμε όλες τα τεχνολογικά επιτεύγματα  και τις δυνατότητες που μας δίνονται σήμερα!

 Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων δεν συμβαδίζει με τα εργατικά δικαιώματα. Αυτό επιβεβαιώνεται « όποια πέτρα και αν σηκώσεις στο νομό»! Ότι για να αναπτυχθούν οι βιομήχανοι χρειάζονται εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς , με τσακισμένα δικαιώματα , δουλειά χωρίς ωράρια και άθλιες συνθήκες εργασίας με τις «ευλογίες» των νόμων όλων των κυβερνήσεων

Εργαζόμενη-ε, μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που σου λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Σε όσους θυσιάζουν τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου για «εθνικούς στόχους» όπως έγινε με τα μνημόνια.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

 • επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό,

 • αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού

 • κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,

 • γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα

 • διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

Για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

ΟΛΟΙ στην Απεργιακή Συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς τη Κυριακή 1/5 στις 11πμ στη Κεντρική Πλατεία στη Νάουσα

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

 • Εβδομάδας