Πολιτική

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Αλέξης Τσίπρας: “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα / Σύντομα η χώρα θα έχει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση”

——-

«Δεν είμαστε εφήμερο τέκνο της συγκυρίας αλλά τέκνο της ανάγκης, είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει που δεν ξεπεράστηκε και δε συμβιβάστηκε με τη διαχείριση της εξουσίας αλλά τόλμησε να αναλάβει πολιτικό κόστος».

Με αυτά τα λόγια στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έστειλε το «μήνυμα της νίκης» όπως είπε, και της μετατροπής της απόγνωσης σε ελπίδα.

«Αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει» προσθέτοντας πως είναι η ευθύνη απέναντι

·       στη κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας.

·       στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε αυτή η χώρα.

·       στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τη Δεξιά του κου Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές.

·       στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου.

Απέναντι σε αυτή την ευθύνη, τόνισε «έχουμε μόνο μια επιλογή. Να πετύχουμε».

«Το Συνέδριό μας να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε όταν το εξαγγείλαμε.

Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας», αλλά όπως πρόσθεσε στον αγώνα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι μόνος. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το συνέδριο είναι «αναπόσπαστο μέρος μιας μεγάλης και δυναμικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη».

«Από τις ΗΠΑ μέχρι την Πορτογαλία κι από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, δυναμώνει μέρα με τη μέρα η συζήτηση για την ευθύνη που έχουν σήμερα η Αριστερά και οι Προοδευτικές Δυνάμεις να γίνουν μέρος τη λύσης» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, από τις ανισότητες που διευρύνονται, μέχρι τις παγκόσμιες απειλές που αναδύονται ξανά μαζί με τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξανατίθεται, είπε το παλιό δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» αλλά η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι δικαιοσύνηειρήνηισότητα και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.

Αναφερόμενος στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα εν κινήσει που πέρασε βίαιες ωριμάνσεις αλλά είχε πάντα ως οδηγό κάθε του απόφασης τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και ο κόσμος πρέπει να αλλάξει.

Είχαμε είπε τη βεβαιότητα:

·       ότι η λιτότητα και ο αυταρχισμός δεν είναι μονόδρομος.

·       ότι οι ιδιοκτήτες της χώρας είναι οι πολίτες της και όχι οι ολιγάρχες της και οι πολιτικοί τους εκφραστές. Όχι οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας. Ο λαός ήταν πάντα ο ιδιοκτήτης αυτής της χώρας.

Σήμερα, διεμήνυσε, πορευόμαστε με τη βεβαιότητα ότι «σύντομα η χώρα θα έχει μια νέα ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, με προμετωπίδα της την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη».  Βεβαιότητα που, πρόσθεσε, «πατάει γερά στην πραγματικότητα».

Σημείωσε στη συνέχεια ότι διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πυροτέχνημα που θα επιστρέψει στο 3% και προεξόφλησαν από το 2015 και μετά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια, και ότι θα συντριβεί και θα διαλυθεί.

Αντι γι αυτό,είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τη μάχη, όχι μόνο δε συρρικνώθηκε αλλά βγήκε νικητής και μεγάλωσε».

Στο σημείο αυτό καλωσόρισε στο κόμμα τους «χιλιάδες νέους συνοδοιπόρους, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες» που είτε πρωτοσυνάντησε στις κάλπες του 2012, «άλλους που είμασταν μαζί, χώρισαν οι δρόμοι μας και τώρα ξανανταμώσαμε», και άλλους που ήρθαν από το 2018 και μετά.

«Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σε όλη την Ελλάδα που είναι απόψε εδώ. Είναι στο σπίτι τους, είναι στο κόμμα τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Στο κοινό μας σπίτι».   

Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει – Οι 5+1 δεσμεύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.

Συγκεκριμένα:

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων

3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις

4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης

5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων