Βέροια Γράμματα & Τέχνες

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας- Συνέντευξη τύπου: “Ο Βικέλας με τη ματιά της Πειραματικής Σκηνής”

***

Δήμητρα Σμυρνή

Στη σκηνή του Χώρου Τεχνών δόθηκε σήμερα το μεσημέρι η συνέντευξη τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας για την καινούρια παραγωγή του, που θα είναι η δραματοποίηση δύο διηγημάτων του Βικέλα από την Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου, “Ανάμνησις” και “Παπά Νάρκισσος”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμήτρης Πυρινός και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Παρασκευόπουλος, πλαισιωμένοι από τους συντελεστές της παράστασης,  τοποθετήθηκαν πάνω στην επιλογή του έργου και του συγγραφέα του, πάνω στην ανάγκη ύπαρξης μιας Πειραματικής Σκηνής, στους στόχους της και γενικά στο πώς μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προέκυψαν από τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο Δημήτρης Πυρινός  έκανε το πορτρέτο του Δημητρίου Βικέλα, ξεκινώντας από την καταγωγή του, που  τον συνδέει με τη Βέροια, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην ευρύτητα των γνώσεών του, στην μεταφραστική του δουλειά πάνω σε θεατρικά έργα, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, τη σύνδεσή του με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά την ιδιαίτερη γραφή του, που θίγει θέματα πανανθρώπινα και γι’ αυτό διαχρονικά.

Το έργο υπόσχεται να συγκλονίσει, και η γλώσσα του κάνει τη διαφορά” πρόσθεσε ο Δημήτρης Πυρινός κλείνοντας.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, θεωρώντας την ύπαρξη μιας Πειραματικής Σκηνής απαραίτητη σε κάθε Κρατικό ή Δημοτικό Θέατρο, μίλησε για τη δική μας που προέρχεται από το Σχολείο Σκηνοθεσίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., δίνοντας σε νέους σκηνοθέτες την ευκαιρία να προβάλουν και επαγγελματικά τη δουλειά τους.

“Οδηγηθήκαμε στον Βικέλα όχι μόνο λόγω της καταγωγής του από τη Βέροια – ήδη στις ‘Πέντε Σιωπές’ αναζητήσαμε ντόπιους συνεργάτες και η συνεργασία απέδωσε – αλλά και γιατί τα διαχρονικά του κείμενα μπορούν να αποτελέσουν μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.  Ελπίζουμε στη ζύμωση. Άλλωστε μια Πειραματική Σκηνή οφείλει να προσφέρει στους δημιουργούς και στους θεατές το ταξίδι της διαδρομής και όχι την αγωνία του αποτελέσματος” ολοκλήρωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Ντομουχτσής και Βασίλειος Γαλουτζής ευχαρίστησαν για την ευκαιρία που τους δίνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να εκφραστούν όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και επαγγελματικά, δηλώνοντας πως το κείμενο συγκινεί και η γλώσσα του πρέπει να ακουστεί.

“Καθώς το έργο του Βικέλα δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε, είναι σημαντικό να ακουστούν τα πανανθρώπινα μηνύματά του, αλληλεγγύη, αγάπη, καθήκον… Οι δυο μήνες δουλειάς των ηθοποιών που κυριολεκτικά ‘βούτηξαν’ μέσα στο έργο, που αποτελεί πρόκληση, μας βοήθησαν και ως καλλιτέχνες και ως ανθρώπους” συμπλήρωσαν οι σκηνοθέτες της παράστασης.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη δυσκολία της εκφοράς του λόγου της γλώσσας του Βικέλα από τους ηθοποιούς, απάντησαν ο καθένας ξεχωριστά πως ήταν κάτι πολύ δύσκολο στην αρχή, που όμως στη συνέχεια  άσκησε πάνω τους μια ιδιαίτερη γοητεία.

Η απορία μας,επίσης, για το μέγεθος δυσκολίας στη μεταφορά ενός έργου έντονα παραδοσιακού, που απέχει πολύ από την εποχή μας , με μια πειραματική γέφυρα σύζευξης του παλιού με το καινούριο, απαντήθηκε αισιόδοξα από τους σκηνοθέτες για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Όσο για την κίνηση και την ενδυματολογία – σκηνογραφία του έργου, η Αφροδίτη Γεωργιάδου και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, αντίστοιχα, έδωσαν απαντήσεις στις οποίες τόνισαν την επίδραση της γλώσσας και την καθοριστική μεταφορά της  και στην κίνηση αλλά και στην οπτικοποίηση των ερεθισμάτων της  στην ενδυματολογική και σκηνογραφική προσέγγιση.

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Βασίλειος Γαλουτζής

Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Φωτισμοί: Αντώνης Στεφανόπουλος

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Promo video – μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης

Επιμέλεια μουσικής – βοηθός σκηνοθέτη: Τρύφων Λάζος

Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Ηχολήπτης: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος

Ηθοποιοί: Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Φανή Κονδάρα, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, ώρα 9μ.μ.

Θέατρο: Σκηνή Χώρου Τεχνών

Εισιτήρια: 10€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65) κάθε Πέμπτη κοινωνικό εισιτήριο: 5€

Αγορά εισιτηρίων

Online: https://www.ticketservices.gr/event/anamnisis-kai-o-papa-narkissos/?lang=el,

τηλεφωνικά: 2107234567 καθημερινά όλο το 24ωρο και τις ημέρες των παραστάσεων έως τις 6μ.μ.

Τις ημέρες των παραστάσεων 6μ.μ. – 9μ.μ. από το ταμείο του θεάτρου (φουαγιέ Αντωνιάδειας Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ    

Παρασκευή   1 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Σάββατο     2 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Κυριακή     3 Απριλίου,  ώρα 7μ.μ.

Πέμπτη      7 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Παρασκευή   8 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Σάββατο     9 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Κυριακή    10 Απριλίου,  ώρα 7μ.μ.

Πέμπτη     14 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Παρασκευή  15 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Σάββατο    16 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ.

Κυριακή    17 Απριλίου,  ώρα 7μ.μ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας