Απόψεις Κόσμος

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο ορφανός που έγινε δισεκατομμυριούχος – Η πολιτική, οι σχέσεις του με τον Πούτιν και η Τσέλσι

***

Χρίστος Καλουντζόγλου

Έμεινε ορφανός όταν ήταν τριών χρόνων, αλλά ανέβηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα σκαλιά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας για να φτάσει να είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν του στοίχησαν σε χρήμα και φήμη, αλλά ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς παραμένει στο προσκήνιο ως μεσολαβητής ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την ουκρανική προεδρία.

«Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μένα για τρεις – τέσσερις μέρες και μετά θα περάσει. Θα ξεχάσουν ποιος είμαι και αυτό μου αρέσει», είπε ο Αμπράμοβιτς όταν αγόρασε την Τσέλσι, το 2003.

Σήμερα βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητος ο Αμπράμοβιτς, καθώς βρίσκεται στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες που υφίστανται τις δυτικές κυρώσεις, ενώ αποκαλύφθηκε ότι έχει και ρόλο «ταχυδρόμου» ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την ουκρανική προεδρία.

Το ορφανό που το μεγάλωσαν οι συγγενείς

Ο Ρόμαν Αρκαντίεβιτς Αμπράμοβιτς γεννήθηκε στο Σάρατοφ στη νοτιοδυτική Ρωσία, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, το 1966. Η μητέρα του, Ιρίνα, πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος όταν ήταν μόλις ενός έτους. Ο πατέρας του πέθανε ύστερα από δύο χρόνια σε εργατικό δυστύχημα . Ο μικρός Ρόμαν έμεινε ορφανός και τον μεγάλωσαν οι συγγενείς του, περνώντας αρκετό χρόνο στο Κόμι, στη βορειοδυτική Ρωσία, όπου τα χρήματα ήταν λίγα και το κρύο τσουχτερό.

«Για να πω την αλήθεια δεν μπορώ να χαρακτηρίσω άσχημα τα παιδικά μου χρόνια», είπε στον Guardian, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις. «Όταν είσαι παιδί δεν κάνεις συγκρίσεις. Ο ένας τρώει καρότα, ο άλλος γλυκά- και τα δύο έχουν ωραία γεύση.»

Περιπέτειες στην «Άγρια Ανατολή»

Έφυγε από το σχολείο στα 16 και εργάστηκε ως μηχανικός, αργότερα υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό πριν αρχίσει να πουλάει πλαστικά παιχνίδια στη Μόσχα. Ακολούθησε το εμπόριο αρωμάτων και αποσμητικών και έτσι μπήκε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας σε μία αγορά που μόλις άνοιγε, επί των ημερών του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έδωσε ευκαιρίες στους πιο τολμηρούς για να διεκδικήσουν τα φιλέτα της οικονομίας και έτσι το 1995 ο  Αμπράμοβιτς βρέθηκε να ελέγχει την μέχρι τότε κρατική εταιρία πετρελαίων Sibneft , την οποία αγόρασε σε  πλειστηριασμό έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, για να την ξαναπουλήσει στην κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.

https://www.instagram.com/p/CbnDv9hgtgU/?utm_source=ig_embed&ig_rid=8b0bdf4a-c2f1-4214-9993-dc2636f75d4a

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι κατηγορίες ότι συγκέντρωσε πλούτο μέσα από αμφιλεγόμενες και εγκληματικές ενέργειες. Αλλά το 2012 ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι λάδωσε διάφορους αξιωματούχους για να προχωρήσει η συμφωνία για την Sibneft.

Στη δεκαετία του 1990 ενεπλάκη στους λεγόμενους «πολέμους του αλουμινίου», όταν διάφοροι ολιγάρχες διαγκωνίζονταν για τον έλεγχο της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

«Κάθε τρεις μέρες κάποιος βρισκόταν δολοφονημένος», είπε ο Αμπράμοβιτς το2011, προσθέτοντας ότι οι απειλές για την ασφάλειά του τον έκαναν πολύ προσεκτικό.

 

Στην αρένα της πολιτικής

Ο Αμπράμοβιτς έγινε σύμμαχος του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και μπήκε στην μετασοβιετική πολιτική σκηνή και όταν παραιτήθηκε ο Γελτσιν το 1999, ο μεγιστάνας υποστήριξε τον πρωθυπουργό και πρώην πράκτορα της KGB, Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον διαδεχτεί στο Κρεμλίνο.

Έτσι ο Αμπράμοβιτς έφτασε να γίνει κυβερνήτης της επαρχίας Τσουκότκα τον πρώτο καιρό της προεδρίας Πούτιν. Κέρδισε δημοφιλία κάνοντας επενδύσεις σε  έργα κοινής ωφέλειας, αλλά το 2008 παραιτήθηκε.

https://www.instagram.com/p/BQVMsBFl5Qw/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e05f3b54-a3db-45c0-9e34-34bc3a9861ee

Το τηλεφώνημα από το Λονδίνο

Σε μία ασυνήθιστη ενέργεια για έναν άνθρωπο που περιγράφεται ως ήσυχος, ακόμα και ντροπαλός, το 2003, ο Αμπράμοβιτς μπήκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου αγοράζοντας την Τσέλσι– μία συμφωνία ύψους 140 εκατομμυρίων λιρών.

«Η φιλοσοφία μου στη ζωή είναι να φέρνω ομάδες επαγγελματιών. Στην Τσουκότκα είχα επαγγελματίες γύρω μου και αυτό θα κάνω κι εδώ», δήλωσε στους Financial Times, όταν αγόρασε την Τσέλσι. Και ανέθεσε τα ηνία της ομάδας στον Μουρίνιο, για να κατακτήσει πέντε τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ  και δύο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι ολιγάρχες δημιούργησαν μια πανίσχυρη παροικία στο Λονδίνο, όπου τα χρήματά τους ήταν ευπρόσδεκτα και ο Αμπράμοβιτς έφτασε να έχει μία υπερπολυτελή κατοικία στους κήπους του Παλατιού του Κένσινγκτον, που υπολογίζεται ότι κοστίζει 150 εκατομμύρια λίρες. Έχει επίσης ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι, ένα ράντσο στο Κολοράντο και ένα εξοχικό στην Γαλλική Ριβιέρα. Τι μπορείς να αγοράσεις με πολλά χρήματα (σύμφωνα με τον Αμπράμοβιτς)

Ερωτηθείς από τον Guardian τι μπορεί να κάνει κάποιος με πολλά χρήματα, απάντησε: «Δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Κάποια ανεξαρτησία, ναι».

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει πολλά χρήματα. Η περιουσία του, σύμφωνα με το Bloomberg ανέρχεται σε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του είναι 12,3 δισεκατομμύρια. Αυτό που αμφισβητείται είναι η ανεξαρτησία του από το Κρεμλίνο. Παρόλο που ο ίδιος εκνευρίζεται όταν του υπενθυμίζουν τις φήμες ότι αγόρασε την Τσέλσι κατόπιν υποδείξεως του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όταν ανακοινώθηκε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του στη Βρετανία, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε: «Ελπίζω ότι θα μπορέσω κάποια στιγμή να επισκεφτώ ξτο Στάμφορντ Μπριτζ για μία τελευταία φορά για να σας αποχαιρετίσω όλους προσωπικά». Αλλά η επιστροφή στο δυτικό Λονδίνο δεν είναι πιθανή, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

https://www.instagram.com/p/BIP4hsXDRWE/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e11a55c2-527f-4b06-88c9-cb804f6ae5cd

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας