Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Εαρινές Συμφωνίες: Αυλαία με μια συναρπαστική βραδιά / cine-σθήματα για βιολί και πιάνο

 

***

Δήμητρα Σμυρνή

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το τριήμερο των “Εαρινών Συμφωνιών” του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας με μια πραγματικά συναρπαστική βραδιά, όπου το βιολί και το πιάνο έδεσαν με τις εικόνες του σινεμά σ’ ένα αδιάσπαστο σύνολο, τροφοδοτώντας με συναισθήματα και cine-σθηματα τους αποδέκτες της συναυλίας.

Ο Γιάννης Στέφανος Βλάχος στο βιολί και η Πόπη Φιρτινίδου στο πιάνο συναντιούνται σε πολλά. Δεν είναι απλά δυο καλλιτέχνες με περγαμηνές, δυο καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου με μαθητές που συνδέονται μαζί τους δυνατά μέσα από την αγάπη για τη μουσική, είναι και πολλά χρόνια φίλοι, παίζοντας μαζί από το 2009.

Ήταν επόμενο, λοιπόν, η χθεσινή βραδιά να φέρει στην επιφάνεια την κοινή τους αισθητική που, μαζί με τη δεξιοτεχνία τους στα αντίστοιχα όργανα, οδήγησε σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που την απόλαυσαν όλοι, μικροί και μεγάλοι, κρατώντας και την αναπνοή τους στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η σύλληψη της ιδέας τολμηρή. Η λόγια μουσική στον κινηματογράφο! Στη σκηνή το βιολί και το πιάνο και δίπλα η εικόνα από τις ταινίες που η επιλογή τους έδειχνε βαθιά γνώση όχι μόνο της μουσικής αλλά και του κινηματογράφου.

Θα μπορούσε, ίσως, αν δεν είχε μελετηθεί τόσο πολύ το πάντρεμα της εικόνας με τον ήχο, ο δεύτερος να αποδυναμωθεί. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Η εικόνα υπογράμμισε τη δύναμη της μουσικής, το πάθος, τις λεπτές αποχρώσεις, τη συγκίνηση. Μια αρμονική σύξευξη των δύο, που οδηγούσε σε κόσμους τόσο διαφορετικούς από την πραγματικότητα, σ΄αυτούς που μόνο η Τέχνη ξέρει να οδηγεί.

Έξοχο το βιολί του Γιάννη Στέφανου Βλάχου. Η έκφραση του προσώπου του καθρέφτης των συναισθημάτων που του προκαλούσε η κάθε νότα. Λαμπερή η Πόπη Φιρτινίδου στο πιάνο της, ίσως στις καλύτερες στιγμές της καριέρας της!

Και η εικόνα δίπλα να συνοδεύει άλλοτε τον Morricone με σκηνές από το “Σινεμά ο Παράδεισος” , τον Piazzola με το γκρίζο των γεγονότων στη Χιλή, “Βρέχει στο Σαντιάγο”…

Τον John Williams στη συγκλονιστική “Λίστα του Σίντλερ” και  τον καταπληκτικό χορό του τυφλού Αλ Πατσίνο στο “Άρωμα γυναίκας” να κάνει το φινάλε της βραδιάς με το γνωστό κομμάτι του Gardel…

Βραδιά πλούσια σε συναισθήματα, με έξοχους καλλιτέχνες – δασκάλους, που δικαιώνει το Δημοτικό Ωδείο και τη θέση του στην πόλη, αλλά και τον θεσμό των Εαρινών Συμφωνιών, που πρέπει να συνεχιστούν, έχοντας πολλά ακόμη να δώσουν.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας