Γράμματα & Τέχνες

Δημοτικό Ωδείο Βέροιας – Εαρινές Συμφωνίες: Ξεκίνησαν με το εξαιρετικό κουαρτέτο Quatro Syllabus Enseble

…………………

Με το εξαιρετικό κουαρτέτο Quatro Syllabus Enseble ξεκίνησαν σήμερα οι Εαρινές Συμφωνίες του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, μετά από δύο χρόνια απουσίας του θεσμού που ξεκίνησε το 2018, αλλά ο κορωνοϊός στάθηκε εμπόδιο στη συνέχισή του, όπως και γενικά  σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πέτρος Ρίστας ήδη είχε ενημερώσει μέσα από συνέντευξη τύπου που δόθηκε πρόσφατα για την ποιότητα και των τριών συναυλιών, που θα δοθούν μεταξύ 26 και 28 Μαρτίου, με πρώτη την αποψινή.

Οι Quatro Syllabus Enseble είναι ένα κουαρτέτο εγχόρδων με σολίστ που ανήκουν στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τρία βιολιά και ένα βιολοντσέλο, αποτελούμενο  από τους Αλέξανδρο Χαλάψη, Στέφανο –  Ρουντίν Μήλα, Βαγγέλη Νίνα και Βλαντισλάβ Χαλάψη, που αντικατέστησε την Σταυρούλα Μεντή, λόγω ασθένειας.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε με Μποκερίνι, Μότσαρτ και Χαίντελ στο πρώτο μέρος, για να περάσει στη συνέχεια σε τρία τραγούδια του Χατζιδάκι ( «Επτά τραγούδια θα σου πω», «Χάρτινο το φεγγαράκι», και «Τα παιδιά του Πειραιά»),  κλείνοντας με αποσπάσματα από τη σουίτα του Θεοδωράκη «Ζορμπάς».

Εξαιρετικοί οι τέσσερις σολίστ και στο κλασικό μέρος αλλά και ιδιαίτεροι στο ελληνικό, όπου το κοινό, ενθαρρυμένο και από προτροπή τους συνόδευε ρυθμικά.

Οι μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν σ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά μια μικρή πινελιά χαριτωμένου και απρόσμενου δρώμενου, τους έκανε πιο οικείους στο κοινό.

Αν πάρουμε υπόψιν μας το ότι ο σκοπός των Εαρινών Συμφωνιών ήταν να φέρει τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, των άλλων ωδείων, αλλά και το φιλόμουσο κοινό σε άμεση επαφή με συναυλίες ποιότητας, τότε αυτό σήμερα έδειξε πως έχει πετύχει.

Και συμμετοχή  του κόσμου υπήρχε – μαθητές ωδείου και άλλο κοινό – αλλά και η ανταπόκρισή τους στο περιεχόμενο της συναυλίας ήταν θετικότατη.

Οι Εαρινές Συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, γιατί αποτελούν ένα κίνητρο για τους εκκολαπτόμενους μουσικούς μας να έρθουν ακόμη πιο κοντά στη Μουσική και στα καταξιωμένα σύνολα που την εκφράζουν.

Αύριο  Κυριακή 27/3, 20:00 θα εμφανιστεί μουσικό τρίο από την Θεσσαλονίκη με την Άννα Τκατσένκο στο πιάνο, την Τατιάνα Μασμανίδου στο σαξόφωνο και την Όλγα Κατσενίδου στο τραγούδι σε έργα κινηματογραφικής μουσικής, tango, και standars jazz κομμάτια.

Δήμητρα Σμυρνή

Φωτογραφίες: faretra.info