Βέροια Υγεία

Νοσοκομείο Βέροιας: Σώζονται ζωές στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής

………………..

Τη ζωή χιλιάδων ασθενών έχει σώσει, ο στεφανιογράφος του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, που αν και πέρασε από 40 κύματα μέχρι να λειτουργήσει, η προσφορά του στη θεραπεία των καρδιοπαθών ασθενών είναι αξιομνημόνευτη.

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη

Η ίδρυσή του έγινε το 2012, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά το 2014, ενώ την πλήρη του μορφή, με την οποία λειτουργεί ασταμάτητα μέχρι σήμερα, πήρε το 2015 με τη συλλογική προσπάθεια ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού. Από τότε και κάθε χρόνο, γίνονται 1.500 διαγνωστικές στεφανιογραφίες και 250 αγγειοπλαστικές, ευρύτερα γνωστές και ως “μπαλονάκια”.

Ο Γιάννης Βογιατζής, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, δήλωσε στην Ημαθίαtoday, πως πλέον το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τα οξέα εμφράγματα, υπολογίζοντας πως αυτά τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο Βέροιας, ανέρχονται σε 100-110 ετησίως.

Όντας το μοναδικό επαρχιακό νοσηλευτικό ίδρυμα στην Μακεδονία που διαθέτει στεφανιογράφο, το νοσοκομείο Βέροιας, αναλαμβάνει ασθενείς όχι μόνο από το νομό Ημαθίας, αλλά και την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Έδεσσα και από οπουδήποτε κάποιος συνάνθρωπος χρειάζεται βοήθεια.

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, καθώς οι ασθενείς από τις γύρω περιοχές δε χρειάζεται να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα. Η παρουσία του στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο Βέροιας, φέρνει μαζί και μια σειρά από πρωτοπορίες, καθώς πλέον λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης γιατρών στην Επεμβατική Καρδιολογία, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους γιατρούς να ειδικευτούν και να δουλέψουν.

Νοσοκομείο Βέροιας

 

Η εγκατάσταση και λειτουργία του στεφανιογράφου στη Βέροια, ωστόσο, πέρασε από πολλές δυσκολίες μέχρι να καταφέρει να “λύσει” τα χέρια χιλιάδων ασθενών και να τους χαρίσει το δώρο της ζωής. Πρώτο εμπόδιο, σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, ήταν η αμφισβήτηση πολλών για το πως ένα τόσο μεγάλο έργο θα μπορούσε να στηριχθεί από το νοσοκομείο. Πέρα από αυτό, η έλλειψη οικονομικών πόρων, υλικών αλλά και του ιατρικού προσωπικού που θα ήταν ικανό να στελεχώσει μία τέτοια μονάδα, καθυστέρησαν τη λειτουργία της.

Παράλληλα, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών και την άμεση θεραπεία τους, ο κ. Βογιατζής, ανακοίνωσε πως σε λίγο καιρό στο νοσοκομείο, θα λειτουργεί Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τοποθετούν ή να αλλάζουν τον βηματοδότη τους στη Βέροια.

Επόμενος στόχος του Νοσοκομείου Βέροιας, και κάτι το οποίο ήδη προετοιμάζουν είναι η ίδρυση Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, που θα ανεβάσει το επίπεδο υγείας όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν πιο βαριά περιστατικά, όπως by pass, σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Ημαθίαtoday που διανέμεται δωρεάν σε επιχειρήσεις και κατοικίες στο νομό Ημαθίας.

thesstoday

banner-article

Ροη ειδήσεων