Απόψεις Κόσμος

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Πώς η εισβολή προσελκύει μισθοφόρους / όχι μόνο ξένους εθελοντές

———–

Ιδιώτες στρατιωτικοί εργολάβοι λένε στο MEE (Middle East Eye – Μάτι της Μέσης Ανατολής) ότι εκατοντάδες ”επαγγελματίες” προσλαμβάνονται για θέσεις εργασίας στην Ουκρανία, με κάποιους να εντάσσονται στη διεθνή λεγεώνα του Κιέβου

Tων Λεβέντ Κεμάλ, Ραγκίπ Σοϊλού – Middle East Eye

3 Μαρτίου 2022

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς ρωσικά τανκς εισήλθαν στην Ουκρανία, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν διεθνείς εθελοντές, για να βοηθήσουν στη μάχη κατά των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ίδρυσε επίσης την ”Διεθνή Λεγεώνα Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας” και κατάργησε τη βίζα εισόδου για τους εθελοντές. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι 16.000 έχουν προσφερθεί ως εθελοντές στον αγώνα.

Ωστόσο, πηγές είπαν στο Middle East Eye ότι μεταξύ των εθελοντών υπάρχουν και ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι με σημαντική πολεμική εμπειρία. Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι από τους ιδιώτες εργολάβους είχαν φτάσει στη χώρα για σκοπούς εξαγωγής, εκκένωσης και άμυνας, έχοντας προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες.

Μία αγγελία εργασίας που εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στο Silent Professionals (Σ.τ.Μ., Σιωπηλοί/Αθόρυβοι Επαγγελματίες), έναν ιστότοπο με λίστα για θέσεις εργασίας στον τομέα της άμυνας και της ιδιωτικής ασφάλειας, αναζητά πολλαπλούς ” υπαλλήλους εξαγωγής και προστασίας” για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης ατόμων και οικογενειών σε όλη την ύπαιθρο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

”Η Employer είναι μία εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι να υποβάλουν αίτηση”, αναφέρει η διαφήμιση.

”Μόνο υποψήφιοι υψηλής εμπειρίας, που διαθέτουν τουλάχιστον 5+ έτη στρατιωτικής εμπειρίας σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης, θα ληφθούν υπ’ όψιν για αυτό το εγχείρημα».

Η διαφήμιση λέει ότι η πληρωμή θα είναι 1.000-2.000 δολλάρια την ημέρα και ένα μπόνους θα είναι διαθέσιμο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Δύο ιδιώτες στρατιωτικοί εργολάβοι τουρκικής καταγωγής, με ευρωπαϊκή υπηκοότητα, είπαν στο MEE ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσλαμβάνουν άτομα για παρόμοιες εργασίες με ημερήσια αμοιβή 2.000-3.000 ευρώ.

”Αληθεύει το ότι πηγαίνουν εθελοντές, πηγαίνουν όμως και επαγγελματίες στρατιώτες”, είπε ο πρώτος ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος, προσθέτοντας ότι από τις 2 Μαρτίου, ο αριθμός των ”επαγγελματιών” που πήγαιναν στην Ουκρανία ξεπέρασε τα χίλια άτομα. Περίπου 100 από αυτούς ήταν από τη ”Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων”, είπε.

”Η Γαλλική Λεγεώνα” τούς είπε ότι δεν πρέπει να φέρουν επάνω τους αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας·  αν αιχμαλωτιστούν, δεν τους δόθηκε ποτέ η άδεια να πάνε”, είπε ο εργολάβος.

”Αποφάσισα να μην πάω, αλλά άτομα με σημαντική στρατιωτική εμπειρία, που μιλούν επίσης την τοπική γλώσσα, από τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Λετονία έχουν πάει στην Ουκρανία.”

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο MEE ότι δεν δόθηκε άδεια και χαρακτήρισε ψευδή την είδηση. Την Τετάρτη, η ”Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων” δήλωσε ότι εμπόδισε 14 στρατιώτες της να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και ότι 25 στρατιώτες ουκρανικής καταγωγής αποχώρησαν από τη λεγεώνα.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους, αλλά δέχεται μόνο εθελοντές στη δική της λεγεώνα των ξένων.

”Θα αντιμετωπίζονται όπως οι συνάδελφοι Ουκρανοί στρατιωτικοί και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα”, είπε ο αξιωματούχος στο MEE. ”Ένα τακτικό μέλος του ουκρανικού στρατού αμοίβεται με 3.500 δολλάρια τον μήνα. Τα ίδια χρήματα θα παίρνουν και αυτοί”.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αρκετούς στρατιώτες στις τάξεις του, αλλά θέλει να δείξει στον κόσμο ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις διεθνείς αξίες.

”Θέλουμε να επισημάνουμε κάτι αποδεχόμενοι αυτούς τους εθελοντές, επιτρέποντας στον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του”, είπε ο αξιωματούχος.

Έλεγχος για εξτρεμισμό

Οι εργολάβοι είπαν ότι ορισμένοι Τούρκοι που ζουν στην Ευρώπη σκόπευαν επίσης να πάνε στην Ουκρανία, αλλά η αναχώρησή τους δεν έχει διευθετηθεί ακόμη

”Όσοι είναι σε ιδιωτικές εταιρείες ή λεγεώνες, προτιμούν κυρίως να πηγαίνουν σε μικρές ομάδες”, είπε ο πρώτος στρατιωτικός ανάδοχος (μισθοφόρος), ο οποίος έχει εργαστεί για διάφορες εταιρείες, σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο ανάδοχος είπε ότι ”επαγγελματίες ιδιώτες εργολάβοι από τη βιομηχανία” και εθελοντές γενικών καθηκόντων έχουν ακολουθήσει παρόμοιες διαδρομές προς την Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσσους. ”Αν βρίσκεστε στην Ευρώπη, αρκεί να ταξιδέψετε στην Πολωνία ή την Ρουμανία και να επικοινωνήσετε με τις πρεσβείες της Ουκρανίας”, είπε. ”Όσοι ταξίδεψαν στην Ουκρανία συγκεντρώθηκαν στο Λβιβ  -στη δυτική Ουκρανία- και τοποθετήθηκαν κάπου αλλού”.

Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας προσέθεσαν ότι έχει σημειωθεί απότομη αύξηση στις ιδιωτικές στρατιωτικές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την Ουκρανία. ”Πολλές ιδιωτικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προβάλλουν αγγελίες εργασίας για την Ουκρανία με τουλάχιστον 1.000-2.000 δολλάρια ημερήσιες αποδοχές και επιπλέον κέρδη”, είπε ο δεύτερος ανάδοχος.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οποιοσδήποτε εθελοντής μπορεί να υποβάλει αίτηση σε έναν ακόλουθο άμυνας με το διαβατήριό του και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει υπηρετήσει στον στρατό και διαθέτει εμπειρία μάχης.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές περνούν από μια διαδικασία ελέγχου για πιθανές διασυνδέσεις με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση είπε ότι, μόλις οι εθελοντές εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Κιέβου, θα υπογράψουν συμβόλαιο για να ενταχθούν στη λεγεώνα των ξένων.

Η Ρωσία έχει ήδη στις τάξεις της σκληραγωγημένες δυνάμεις από την Τσετσενία, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία.

Ορισμένοι Τσετσένοι και Γεωργιανοί εθελοντές βιντεοσκοπήθηκαν επίσης να προσφέρονται να πολεμήσουν για τον ουκρανικό στρατό, πριν ακόμη ο Ζελένσκυ πει πως θα δεχόταν ξένους εθελοντές.

Οι ιδιώτες εργολάβοι είπαν επίσης στο MEE ότι άκουσαν πως η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει στο ουκρανικό μέτωπο τις διαβόητες ιδιωτικές δυνάμεις ”Βάγκνερ”, που συνδέονται με το ρωσικό κράτος. Οι μισθοφόροι Βαγκνερ είναι γνωστοί για τις ακροδεξιές απόψεις τους.

Οι ανάδοχοι είπαν ότι ήταν έξυπνο εκ μέρους της Ουκρανίας να δέχεται ξένους με στρατιωτική εμπειρία, ειδικά αυτούς που προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις. ”Δεν μπορείς να νικήσεις τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις μέσα στις πόλεις δίνοντας απλώς όπλα στους πολίτες”, είπε ο δεύτερος ανάδοχος. ”Αυτοί [οι ξένοι μαχητές] θα ήταν αποτελεσματικοί εναντίον των Βάγκνερ”.

Ωστόσο, ο ανάδοχος είπε ότι δεν σχεδιάζει προσωπικά να πάει στην Ουκρανία.

”Άρχισα να εργάζομαι σε αυτόν τον κλάδο για να βγάλω πολλά χρήματα”, είπε. ”Δεν έχεις όμως πολλή τύχη ενάντια στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, τους Βάγκνερ ή τους Τσετσένους, σε έναν πόλεμο που διεξάγεται μέσα στις πόλεις”.

Σημείωση Φαρέτρας: Η μετάφραση του άρθρου έγινε από ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων